Tisztázták a barnamedve és a jegesmedve rokonságát

A jegesmedve módfelett homogén faj, és nincs bizonyíték arra, hogy a barnamedvétől származna – derítették ki genetikai elemzéssel a Kaliforniai Egyetem kutatói, fenekestől felforgatva a szoros rokonságban álló két faj evolúciós történetéről szóló elképzeléseket.

Barnamedve.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a múltban történt kereszteződés eredményeként valamennyi jegesmedvében vannak olyan gének, amelyek barna medvéktől származnak. Az amerikai tudományos akadémia PLOS Genetics című folyóiratában közzétett tanulmány szerint a két faj közötti génkeveredés csak egy elzárt közösségre igaz, és nem a teljes jegesmedve-populációra, amelyben nincsenek barnamedvegének. Egy bizonyos alaszkai barnamedve-közösségben ugyanis bizonyítékokat találtak arra, hogy a populáció példányai éppen hogy fordítva, a jegesmedvétől örököltek géneket.

A félreértés középpontjában az a barnamedve-népesség áll, amely az alaszkai ABC-(Admiralitás, Baranof, Chicagof)-szigeteken él. Ezek a kinézetükben és magatartásukban nyilvánvalóan barnamedvék genetikai hasonlóak a jegesmedvékhez. A populáció tagjai genetikailag valóban különösek, és régóta ellentmondásos a megítélésük a jegesmedvékhez való rokonságukat illetően.

„Most azonban meg tudjuk a kapcsolatot magyarázni, és ez nagyon egyszerű történet” – hangsúlyozta Beth Saphiro, a Kaliforniai Egyetem fejlődésbiológiai és ökológia professzora, a tanulmány társszerzője.

Saphiro és kollégái hét jegesmedve, egy ABC-szigeteken élő barnamedve, egy, az Alaszkai-félszigeten élő barnamedve és egy feketemedve génállományát elemezték, illetve vetették össze.

Az ABC-szigeteken élő barnamedvék körében végzett első genetikai elemzés, amely a mitokondriális DNS-t vizsgálta, azt mutatta ki, hogy a szóban forgó barnamedvék anyaági örökítőanyaga jobban egyezik a jegesmedvékével, mint más barnamedvékével – ezért vélték akkor úgy a tudósok, hogy az ABC-szigeteken élő barnamedvék lehetnek a mai jegesmedvék ősei.

Az új genetikai tanulmány ellenben a sejtmagban lévő kromoszómák nDNS-ét – anya- és apaági örökítőanyagát – elemezte. A kutatók most bizonyítékot találtak arra, hogy az ABC-szigeteki barnamedve x kromoszómáinak mintegy 6,5 százaléka a jegesmedvétől ered, és utóbbiakból származik a teljes genomjuk mintegy egy százaléka. Az ABC-szigeteki barnamedvéknek több közös DNS-ük van a nőstény jegesmedvékkel. Arra viszont nem találtak bizonyítékot a szakemberek, hogy a barnamedvék génjei jelen lennének a jegesmedvékben.

A szakemberek szerint az utolsó jégkorszak végén az Alaszka déli részén húzódó szigeteken jegesmedvék rekedtek. A nőstény jegesmedvék párzottak az Alaszkai-félszigetről a szigetekre úszó hím barnamedvével, és az ottani jegesmedve-populáció fokozatosan átalakult barnamedve-népességé – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: