Százmillió cápát ölnek meg évente

Százmillió cápát ölnek meg évente – figyelmeztet egy új tanulmány, amely szerint az agresszív túlhalászat a kihalás szélére sodor egyes cápafajokat.

Cápa.

„Az elemzésünk azt mutatja, hogy nagyjából minden tizenötödik cápa válik évente halászat áldozatává – húzta alá közleményében a tanulmányt vezető Boris Worm, a kanadai Dalhousie Egyetem biológiaprofesszora.
– Az uszonyuk iránti egyre növekvő kereslet miatt a cápák ma már olyan sebezhető helyzetben vannak, mint eddig még soha.”

Az elérhető adatok és a nem bejelentett illegális fogásokra vonatkozó becslések alapján 2000-ben százmillió, 2010-ben pedig 97 millió cápát öltek meg halászok. Megfelelő adatok híján azonban a kutatók úgy vélik, hogy az évente leölt cápák valós száma 63 millió és 273 millió között mozoghat – adta hírül a LiveScience című tudományos hírportál.

A cápákat húsukért, májolajukért, porcukért és értékes uszonyukért halásszák: utóbbit gyakran a még élő állatról vágják le, hogy a Kelet-Ázsiában ősi és drága ínyencségnek számító cápauszonylevest készítsenek belőle.
A cápák lassú növekedési és reprodukciós üteme miatt a populációk számára nagyon nehézkes a talpra állás.

A természetvédők szerint a cápapopulációk fogyatkozása azért aggasztó, mert csúcsragadozóként segítenek az óceáni ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában. A hét vége óta 177 ország delegáltjai üléseznek Bangkokban, hogy korszerűsítsék a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezményt (CITES). A napirendi pontok között szerepel öt olyan cápafaj – az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus), a heringcápa (Lamna nasus) és három pörölycápa faj – fokozott kereskedelemi védelme, amelyeket uszonyukért vadásznak.

A kutatási eredményeket a Marine Policy című folyóirat internetes oldalán közölték a szakemberek.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: