Pulóverekkel segítenek az olajtól maszatos pingvineken egy ausztrál szigeten

Apró pulóverek kötésére buzdítja a világot egy ausztrál természetvédő szervezet, amely az olajfoltoktól maszatossá vált pingvinek segítésére használja a kis felsőket.

Pulóveres pingvinek.

A Penguin Foundation nevű alapítvány szerint az apró pulcsik segítenek melegen tartani a pingvineket és megakadályozzák, hogy az állatok megpróbálják lekaparni magukról a mérgező anyagot a csőrükkel.

„Ez folyamatos probléma” – mondta az ausztrál Phillip Islanden élő Lyn Blom, aki rendszeresen készít pulóvereket a pingvineknek. „Amikor valaki olajat önt a tengerbe, akkor a vízfelszínre fel-fel bukkanva úszó pingvin egyszer csak egy gusztustalan anyagban találja magát” – tette hozzá. A tollazatuk elveszíti a szigetelőképességét és emiatt az állatok nagyon fáznak.

A méretes pingvinkolóniának otthont adó szigeten működő alapítvány szerint a pulcsikat könnyű elkészíteni, mert az állatok nagyon kicsik. „Az apró pingvinek mindössze nagyjából 30 centiméteres magasak” – mondta Blom.

Az alapítvány nagyjából húsz pulóvert használ fel évente és a többi kötött darabot más vadvédelmi központok között osztja szét. Az állatok addig hordják a felsőket, amíg erőre kapnak, majd a helyi vadőrök kidobják a piszkos pulcsikat.

Blom nagyjából 200-300 apró pulóvert kötött az elmúlt évek során, többek közt az ausztrál focicsapatok mezeit idéző darabokat.

A program azután kezdődött, hogy 2001-ben nagy mennyiségű olaj ömlött ki a sziget közelében.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: