Elfeledett maja várost tárnak fel

Maja romváros.

A maják elfeledett városát tárják fel Mexikóban, a Yucatán-félszigeten.

A települést az úgynevezett preklasszikus korban, Kr.e. 250 táján alapították.
A városban, amelynek kiterjedése harminc négyzetkilométer lehet, több grandiózus építmény is van, közülük a legnagyobb negyvenhat méter magas – olvasható a The Archaeology News Network (http://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/) régészeti hírportálon.

Az Ichkabal régészeti helyszínt 1995-ben véletlenül fedezte fel egy helybéli lakos, bizonyos Alejandro Cano, aki felfigyelt a prekolumbián leletekre.
A feltárások csak tizenöt évvel később kezdődtek és az eredeti tervek szerint a régészeti helyszín már az idén megnyitották volna a látogatók előtt.

A maják városát azonban vastag földréteg borítja, a területet benőtte a dzsungel, így a feltárások nehézségei és a pénzügyi források szűkössége miatt a megnyitást 2013-ra halasztották.

Mint Adriana Velazquez, a Nemzeti Antropológiai és Történeti Kutatóintézet Quintana Roo szövetségi állambeli központjának igazgatója elmondta, a város fontos szerepet játszhatott a maja történelemben.

„A kezdetektől fogva a maja uralkodók hatalmukat grandiózus építkezésekkel fejezték ki, olyanokkal, amelyek az elfeledett városban sorakoznak” – fogalmazott Adriana Velazquez.

A régészek a település két legfőbb építményét tárják fel, de tervezik a kisebb létesítmények feltárását is, hogy képet kapjanak a város fejlődéséről és a különböző épületek rendeltetéséről.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: