DNS-variációk okozhatják a testmagasságbeli különbségeket

A testmagasságot befolyásoló genetikai tényezőket vizsgálja egy nemzetközi kutatócsoport, amely több mint negyedmillió európai származású ember DNS-ét elemezte.

Testmagasság.

A konzorcium 450 szakértője Ausztrália, az Egyesült Államok és Európa 300 kutatóintézetét képviseli, a tudósok célja felfedni azt a sok ezer rejtett tényezőt, amelyek befolyásolják a testmagasságot. A projekt keretében a kutatók 253 288 ember DNS-mintáját elemezték, az adott vizsgálat a maga nemében a legnagyobb szabású – olvasható a kutatásokat koordináló Exeteri Egyetem honlapján és a BBC hírei között.

A kutatók több mint 2 millió genetikai faktort elemeztek, olyanokat, amelyek a vizsgálatok résztvevőinek legalább 5 százalékánál megtalálhatók. Összesen 697 olyan genetikai variációt azonosítottak a genom 424 régiójában, amelyek összefüggést mutatnak a testmagassággal. A vizsgálat rávilágított egyebek mellett arra, hogy a testmagasságot meghatározó tényezők több mint a fele egy olyan egyszerű génvariációval köthető össze, amely az emberek legalább 10 százalékánál fordul elő.

A kutatásnak köszönhetően megkétszereződött a termetre befolyással lévő genomrégiók ismert száma, az eredmények óriási előrelépést jelentenek egy olyan területen, amelyről gyakorlatilag semmit sem tudtak 2007-ig, amikor felfedezték az első gént, amely a testmagasságot szabályozza.

„Közismert, hogy a magas szülők gyermekei is általában jó növésűek, ám megdöbbentő, hogy milyen összetett a kép, hiszen közel 700 genetikai variáns játszik közre a folyamatban” – fogalmazott a vizsgálatokat irányító Tim Frayling, az Exeteri Egyetem professzora. Egyben arra is figyelmeztetett, hogy a kutatásoktól még hosszú út vezet a testmagassággal összefüggő olyan kórképek gyógyításáig, mint a csontritkulás (oszteoporózis), rák, vagy szív- és érrendszeri betegségek.

Andrew Wood, a tanulmány vezető szerzője az eredményeket értékelve hangoztatta, hogy a nagyszabású, akár több millió résztvevővel végzett genetikai kutatások révén ismerhetők meg azok a finom variációk, amelyek befolyásolják az ember egészségét, viselkedését, magasságát, mindazokat a tényezőket, amelyeknek köszönhetően azok, akik.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: