A szuper erős hernyóselyem

Selyemhernyó.

Amerikai kutatók olyan génmódosított hernyókat hoztak létre, amelyek az eddiginél jóval erősebb selyemszálat azaz szuper erős selymet gyártanak.

A Wyomingi Egyetem munkatársainak célja, hogy a selyemhernyók által így létrehozott szál legalább olyan erős legyen, mint a pókselyem. Ha ugyanis a súlyarányokat is figyelembe vesszük, a pókselyem erősebb az acélnál.

A selyem kereskedelmi mennyiségű gyártásához azonban lehetetlen a pókokat farmon nevelni, mert egyrészt kevés pókhálót állítanak elő, másrészt előszeretettel falják fel egymást.

A selyemhernyókat ugyanakkor könnyű telepszerűen tartani, és nagy mennyiségben képesek előállítani a selymet.

Az egyetlen problémát a gyártott selyem minősége jelenti, mert az elkészült anyag igen törékeny. Don Jarvis kutatásvezető csoportjával ezért döntött úgy, hogy genetikailag módosított hernyókat hoz létre, így egyesíti a pókselyem erősségét és a hernyóselyem nagy mennyiségét.

A kísérletekből kiderült, hogy a génmódosított hernyók selymében kiválasztódott az anyag, amely a pókselyem erősségét adja, az így termelődött anyag mechanikai tulajdonságai jobbnak bizonyultak az eredeti hernyóselyemnél.

A tanulmányt részletesen az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legfrissebb száma ismertette.

Selyemhernyó gumó.A hernyóselyem, a selyemhernyó mirigyváladékából keletkezett finom, fényes, rugalmas szál, egyike a textiliparban felhasznált állati eredetű szálasanyagoknak.

A selyem története időszámításunk előtt háromezer évre nyúlik vissza, azóta használja az emberiség.

Egy legenda szerint az egész selyemgyártás Hszi Ling Si kínai császárnének köszönhető, aki véletlenül a forró teájába ejtett egy selyemgubót, amely a hőtől meglágyult, és hosszú, finom fonal lett belőle.

Egészen Nagy Sándor idejéig a kínaiak megőrizték a selyemgyártás titkát, az európaiak például azt hitték, hogy az anyag egy fa terméséből származik.

Azt, hogy fontos kereskedelmi cikk volt, mi sem mutatja jobban, mint a híres selyemút elnevezés, amely Ázsián és Európán áthaladó kereskedelmi útvonalat jelölt.
Érdekesség, hogy a selyemhernyó tenyésztésének alapja az eperfa, ugyanis a hernyó csak e fán él meg.

Forrás: MTI, wikipedia.org
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: