A fekete mamba mérge jobb fájdalomcsillapító lehet a morfiumnál

A fekete mamba mérgében olyan fehérjék találhatók, amelyek a morfiumhoz hasonló hatékonysággal blokkolják az áldozatban a fájdalomérzetet, ám kevesebb a mellékhatásuk – számoltak be megállapításukról francia kutatók a Nature tudományos magazinban.

Fekete mamba.

A kígyóméreg fehérjékre, a mambalginokra akkor bukkantak rá, amikor a morfiumhoz hasonló ópiátok helyettesítésére kerestek hatóanyagokat. Az ópiátokkal szemben ugyanis igen sok páciensnél tolerancia alakul ki, így a szer egyre nagyobb dózisára van szükség ugyanolyan hatás eléréséhez, ami mellékhatásokhoz, végső soron pedig függőséghez vezet.

Eric Lingueglia kutatásvezető, a valbonne-i (Franciaország) Molekuláris és Sejtfarmakológiai Intézet munkatársa és csoportja mintegy félszáz állatméreg tesztelése közben azonosította a két új fehérjét a fekete mamba (Dendraspis polylepis) mérgében. Azok az egerek, amelyeknek befecskendezték ezeket a vegyületeket, kétszer hosszabb ideig tűrték a farkukon és a lábaikon a forró vizet, mint a kezelés nélküli kísérleti állatok. A kígyófehérjék csökkentették a szövetek gyulladását, és kevésbé alakult ki a kezelt egereknél túlérzékenység a fájdalomra a többi állathoz képest.

Öt napig tartó használat után az ópiátokkal és a mambalginokkal szemben is tolerancia fejlődött ki az egerekben, de az kevésbé kifejezetten jelentkezett a kígyóméreg fehérjék esetében – idézte a tanulmányt a Nature.com ismeretterjesztő portál. A kígyófehérjék további előnye lehet, hogy nem csökkentették az egerek légzésszámát, ami az ópiátok potenciálisan veszélyes mellékhatása.

A mambalginok nem az ópioid receptorokon hatnak, hanem az ASIC csoportba tartozó molekulákhoz kötődnek, és azokat gátolják. Ezek a savérzékelő ioncsatornák az idegsejtek membránjának pórusaiban találhatók, és közreműködnek a fájdalom továbbításában, pontos szerepük azonban még nem ismert.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: