Az emberi test – A máj

Az emberi máj, testünk legnagyobb mirigye. Tömege felnőttben a testtömeg 2%-a 1,2 – 1,5 kg.
A szervezet nagy és komplex anyagcsere szerve, amely a szervezet lényegében valamennyi anyagcsere folyamatában részt vesz valamilyen szinten.

Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, méregtelenítésben, fontos vegyületek termelésében, valamint mások tárolásában. Epét választ ki, melynek epesavai a zsírok emésztésében játszanak szerepet, jellegzetes színét pedig a vérfesték (hemoglobin) bomlástermékétől, a bilirubintól kapja.

A májjal kapcsolatos orvosi kifejezések gyakran hepato- vagy hepatikus kifejezéseket tartalmaznak (ezek a görög hepar szóból származnak). Jellegzetes vörösesbarna színű, ami gazdag vérellátásának és természetes okkerbarna alapszínének összetevődéséből származik.

A máj elhelyezkedése.

A máj elhelyezkedése:
A rekesz alatt a hasüreg jobb felső részében helyezkedik el. Normál esetben a jobb bordaív takarja, így nem tapintható.

A rekeszi felszín felfelé domború. A jobb oldali lebeny lényegesen nagyobb, a bal oldali kisebb.
Zsigeri felszíne: A két lebeny határán H alakú barázda rendszer található amelynek középső, vízszintes része a májkapu. Itt lépnek be a máj erei (a. hepatica, v. portae), idegei és itt lépnek ki a máj kivezetőcsövei (ductus hepaticus), valamint a nyirokerek. A barázdarendszer jobb oldali nyílirányú szárába elöl az epehólyag, hátul az alsó fő visszér (v. cava inferior) fekszik bele.

A máj építőelemei a májlebenykék, melyeket kötőszövet választ el egymástól. A lebenykéket sugárszerűen elhelyezkedő sejtsorok alkotják, amelyek a lebenyke közepén futó centrális véna felé irányulnak. A sejtsorok közötti tág kapillárisok a v. portae ágai, végül a v. cava inferiorba ömlenek. A vérkapillárisok mellett, de azoktól függetlenül epekapillárisok láthatóak, amelyek a májsejtek között erednek. A fő epevezeték (ductus hepaticus) a májkapun hagyja el a szervet.
Az epehólyag elhelyezkedése.

Epehólyag:

A máj alsó felszínén elhelyezkedő, vékony falú tömlő. Mellső vak vége nem ér túl a máj elülső szélén. Kivezető csöve egyesül a máj epekivezető csövével, és mint közös epevezeték a patkóbélbe nyílik. Az epehólyag az epe tárolására szolgál. A patkóbélbe ürül. Az epe a máj emésztőnedve. Nélkülözhetetlen a zsírok emésztésében.

A máj működése:

A legnagyobb emésztőmirigy. Állandóan termeli a sárgásbarna, híg májepét.
Melynek epesavai a zsírok emésztésében játszanak szerepet, a nagyobb zsírcseppekből kisebb zsírcseppeket állít elő (emulgeálja őket), ezáltal megnöveli a felületüket, mely által az emésztőenzim könnyebben hozzájuk fér. Jellegzetes színét pedig a vérfesték (hemoglobin) bomlástermékétől, a bilirubintól kapja. Ez az epehólyagban tárolódik, vízreszopció után besűrűsödik, kialakul a hólyagepe, amely nyúlós, sötét barnászöld folyadék.

Méregtelenítés: A szervezetben keletkezett vagy oda bekerült anyagokat méregteleníti (közben a májsejtek károsodnak.

Anyagcsere folyamatokban szerepel:
– fehérje anyagcsere: aminosavakból fehérjéket épít, nem esszenciális aminosavakat készít, aminosavakból (éhezés esetén) szénhidrátot képez (glükoneogenezis)

-szénhidrát anyagcsere: hormonális hatás alatt áll, vércukorból glikogént képez és raktározza azt, a glikogént visszaalakítja glükózzá, szénhidrátokat zsírrá alakít

-zsíranyagcsere: a zsírokat zsírsavra és trigliceridre hasítja, szénhidrátot zsírrá alakítja, koleszterin lebontásban és felépítésben is fontos szerepet játszik

-vitamin anyagcsere: karotinból A vitamint képez, B12 vitamint és folsavat raktároz, részt vesz a D vitamin kialakításában, K vitamin jelenlétében prothrombint termel

Vérképzés: magzati életben 2-7. hónapban
Vérraktár: szükség esetén, a keringésbe kerül a vér
Epesavtermelés: a zsíremésztésben fontos szerepe van

A máj betegségei:

  • akut vírushepatitis
  • krónikus hepatitis
  • alkoholos májártalom

Hazánkban népbetegség az alkoholizmus illetve az emiatt kialakuló májártalom. Az alkohol, mint méreganyag, az agyagcsere megváltoztatásával zsírmáj kialakulását idézi elő (zsírfelhalmozódást indukálva).

 • májzsugor (cirrhosis)
 • gyógyszer vagy toxikus vegyületek okozta májártalom
 • májtumor

Az alkohol okozta májártalom mellett a májmegnagyobbodás gyakori oka az elhízás, a cukorbetegség illetve magas vérzsír-szintek miatt kialakuló zsírmáj.

A májbetegségek gyógyítása

Természetes gyógymódok:

A máj betegségeinek gyógyítására leginkább a máriatövis (Silybum marianum) használatos.
Az alkoholizmus által okozott májzsugor esetén is sikerrel alkalmazható. Természetesen az orvosi kivizsgálás és a pontos diagnózis meghatározása utáni hatékony kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk, illetve megelőzésre.

A máj szövettana.

Májtisztítás:
Közvetve vagy közvetlenül ellenséges környezetben élünk, és csak a májunk tud minket megmenteni a betegségektől, mert az egészség a vér tisztaságától függ.
A vér tisztasága viszont a máj tisztaságától függ.
Ezért fontos májunk rendszeres tisztítása!

Májunkban ötvenezernyi vezeték, járat található, ezeken keresztül történik a vér méregtelenítése. Ezek a hajszálvékony járatok könnyen eltömődnek máj- és epekövekkel.

Ha a máj bizonyos területei átjárhatatlanná válnak, bizonyos mérgek nem fognak közömbösítődni, és tovább fognak mérgezni minket. Ha az epeelvezető vezetékek tömődnek el, akkor az epe egy része feltorlódik, majd gyulladást okoz, valamint elégtelen lesz az emésztés is.

Számos tisztító és méregtelenítő módszer létezik, az alább ismertetett egy igen hatékony és erőteljes otthon végezhető kúra. A máj méregtelenítés másnapján érdemes könnyen étkezni és sokat pihenni, mivel a méregtelenítés erősen igénybe tudja venni a szervezetet.

A májtisztítás lényege abban áll, hogy a májat ellazítjuk, ami által a vezetékek kitágulnak, majd egy
„olaj-hidraulikával” kimosatjuk őket, megszabadulva ezzel életünk tán legnagyobb nyűgétől operáció nélkül.
A tisztítás előtt jó, ha beveszünk egy féregirtó tablettát, mert nem kizárható, hogy vannak májmételyeink.
A kurkuma nevű fűszer is jó erre a célra. Heti egy kiskanálnyi, vízzel leöblítve már megteszi a hatását.

A tisztuláshoz kell:
Egy nyugodt hétvége, amikor zavartalanul tudunk pihenni, 100 gr keserűsó, 1,5 dl olíva olaj és 1,5 dl frissen csavart grapefruitlé

 • A tisztulás napjának első felében csak könnyen étkezzünk, kevés és könnyen emészthető ételt fogyasszunk. Déli 12 órától pedig már semmit sem ehetünk, egészen másnapig.
 • A száz gramm keserűsót osszuk el négyfelé, négy különböző három decis pohár vízben jól felkeverve.
  Az első adag oldatot igyuk meg délután kettő órakor, a következő adagot pedig négykor, hatkor majd nyolckor.

  A keserűsós oldat hasmenést okoz, ezért tartózkodjunk otthon. Minden kijön belőlünk. A májunk, a beleink megtisztulnak az ételmaradékoktól, és mivel újabb étel nem kerül be, az emésztőrendszerünk megragadja az alkalmat a pihenésre. A máj felszabadul a terhelés alól, a keserűsó magnéziumtartalma elernyeszti, ellazítja. Este tíz órára pedig a máj- és epevezetékek kitágulnak.

 • Utolsó lépésként igyuk meg este tíz órakor a 1,5 dl olíva olajat a 1,5 dl grapefruitlével összekeverve.
  A koktél lehajtása után rögtön vízszintesbe kell helyezni magunkat, és legalább öt óra hosszat így kell maradnunk. Próbáljunk meg aludni hanyatt fekve, párna nélkül. Az olajhidraulika csak ebben a pózban működik.
 • Másnap tapasztalhatjuk, hogy a székletünkkel ezernyi kis golyócska epekő, májkő távozik belőlünk.
  Májunk végre felszabadultan újra képes lesz minket szolgálni. Eltűnnek a székelési zavarok, kevésbé leszünk idegesek, megszűnnek a hasi puffadások és bélpanaszok.

Már az első kúrával is megszabadulunk az egészséget gátló salakanyag nagy részétől, de legalább háromszor lenne illő a tisztítást elvégezni havonta vagy kéthavonta.

Jó tisztulást mindenkinek!

A tisztítás után észrevesszük majd, hogy a fizikai stabilitás lelki kiegyensúlyozottsághoz vezet.

Forrás: wikipedia.org, webbeteg.hu, fogyas.info
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: