A test és a lélek „gyógyszere” – A masszázs

A történelem valószínűleg legrégibb gyógymódját, a masszírozást a Távol-Keleten már az időszámításunk előtti 3000 óta gyakorolják. Az ókori görög orvosok is nagy szakértelemmel masszíroztak merev és fájdalmas testrészeket. Hippokratész a következőket írta: „Az egészség útja mindennap egy fürdő és egy illatos masszázs.”

Masszázs.

Az olajat ma is alkalmazzák a masszázshoz. Európában a 19. században fektette le egy Per Henrik Link nevű svéd gyógytornász a masszázs alapjait. A svédmasszázs különböző ősi masszírozási módszereket használ, izmokat és ízületeket tornáztató gyakorlatokkal keveri a gyógyító masszázst. Azóta a masszázs külön tudománnyá fejlődött, rengeteg fajtája van a gyógymasszázstól az erotikus masszázsig.

A masszázst leggyakrabban az izomban felgyűlt feszültség feloldására alkalmazzák, mindegy, hogy az éppenséggel tartási rendellenesség, idegesség, vagy szorongás következménye. Keringési betegségek, magas vérnyomás, fejfájás, álmatlanság esetén is jót tesz a gyógymasszázs. Az izomlazításon kívül elősegíti a vér és nyirokkeringést, ezzel a tápanyagok feldolgozását és az anyagcserét, méregtelenítést. A sportolóknak, táncosoknak is fontos, mert enyhíti az edzéseket követő izommerevséget, de ugyanezért enyhíti a kényelmetlen irodai munka okozta hátfájást is.

Egy átlagos teljes test ill. hát-masszázs 30-60 percet vesz igénybe, manapság kb. 3000 – 8000 Ft körüli összegbe kerül. Fontos, hogy csak képzett masszőrhöz forduljunk, akinek lehetőleg gyógymasszőri oklevele van. Ilyen masszőrök főleg uszodákban, gyógyfürdőkben és szépségszalonokban találhatók meg.

Mi történik a masszázs alatt?

A masszázs a test felületén, meghatározott fogásokkal, kezelési céllal alkalmazott mechanikus és bioelektromos inger, melyre kialakuló válaszreakció a fizikai gyógyulás. Az ember testét érő manuális mechanikai behatások részben közvetlenül, részben közvetve (neurohormonális úton) befolyásolják a sejtek és szövetek működését, elsősorban lokálisan (nedvkeringés, izomtónus), de a távoli szervekben is (zsigerek, központi idegrendszer).

Masszázs.

A masszázs oldja a stressz okozta tüneteket

Sokak számára az ellazulás, relaxáció nehéz feladat, mégis nagyon fontos, hiszen napjainkban a stressz egyre több panaszt és betegséget vált ki. Az általános orvosokat 90%-ban olyan stresszhez kapcsolódó panaszok miatt keresik fel, mint a fej-, hát- és nyakfájás, szem túlterhelés, gyenge koncentrálóképesség, szorongás, depresszió, ingerlékenység, harag, magas vérnyomás, kimerültség stb.

A masszázsterápia nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását.

A masszázsterápia segít tudatosítani a testben önkéntelenül fenntartott feszültségeket. Minél inkább tudatosodnak a test reakciói, annál gyakrabban fogja időben felismerni a feszültségek kialakulását, és így tudatosan megszabadulhat azoktól, még mielőtt kifejthetnék káros hatásukat a szervezetre.

Javítja a bőr állapotát

A nap, szmog, hiányos étrend és a természetes öregedés mind hozzájárulnak a bőr kiszáradásához, ráncosodásához és fiatalos jellemzőinek általános elvesztéséhez. A masszázs kitágítja a bőr kapilláris ereit, ezzel növelve a létfontosságú, sejteket tápláló anyagok felvételét, és felgyorsítja az ártalmas méreganyagok eltávolítását. A fokozott vérkeringés elősegíti a bőr megfelelő nedvességtartalmának biztosítását, megakadályozva annak kiszáradását és viszketését.

Masszázs.A masszázs fajtái:

Napjainkban több mint 80 féle masszázsból választhatunk. Mindegyiknek az a célja, hogy ellazítsa a szöveteket, serkentse a vér és az oxigén áramlását, valamint csökkentse a fájdalmat.

Az alábbiak a legelterjedtebbek közé tartoznak:

 • Shaitsu masszázs: a masszőr olyan pontokra fejt ki nyomást az ujjaival, amelyek az éltető energia továbbításában játszanak fontos szerepet.
 •  

 • Mélyszövet-masszázs: különböző ütésekkel és az ujjakkal való nyomkodással lazítja ki a merev izmokat.
 • Svéd masszázs: a masszőr hosszan csapkodja, gyúrja és dörzsöli az izmokat, hogy rugalmasabbá váljanak.
 • Nyomáspont-masszázs: a terapeuta az izmokban megtalálható, csomókra mér hosszú, erőteljes nyomást. Gyakran ezek a csomók okolhatóak a test többi részében észlelhető kellemetlen tünetekért.

A masszázs főleg alsó hátfájás, daganat, szívműtét, idegesség, migrén, és magas vérnyomás esetén lehet hasznos. Az Ohiói Egyetem kutató szerint ezen felül még számos jótékony hatása lehet. Edzés után könnyebben regenerálódnak az izmok, és kevesebb rostszáluk sérül, ha masszázzsal fejezzük be a sportot. Ilyenkor fehér vérlemezkék sem találhatóak bennük, ami azt jelzi, hogy a szervezetnek nem kell a sérült izom helyreállításán dolgoznia.

A masszázs általános hatásai:

Alapvető a vérkeringés megváltozása. Masszázs hatására fokozódik a vérkeringés, megváltozik a szervezetben keringő vér eloszlása, a percenkénti pulzusszám és a vérnyomás. Fokozódik a nyirokkeringés is. A keringés fokozódása mellett változik az anyagcsere, a testhőmérséklet, a légzés, fokozódik a vizelet kiválasztás ezáltal a méregtelenítés. A masszázs hatással van az idegrendszerre is. Erős ingerlő fogások alkalmazása ingerlő élénkítő hatású, fokozza a szervezet aktivitását. Az előbbiekkel ellentétben nyugtató jellegű fogások a test elernyedéséhez, pihenéséhez járulnak hozzá.

A masszázs hatása az izomzatra:

Masszázzsal előkezelt izomzat teljesítőképessége növekszik, az elvégzett izommunka gyorsabb és kitartóbb lesz. Rendszeres munka után a sportolók teljesítőkészsége után az izomzaton alkalmazott masszázs elősegíti a fáradtság megszűnését, az izomzat könnyebben és gyorsabban kipiheni magát, mint az egyszerű pihentetés után.

Masszázs hatására csökkenthető vagy megszüntethető az izomzat tónusa. A fenti hatások létrejöttében szerepet játszik, hogy masszázs alkalmával javul az izomzat vérellátása. Olyan kapilláris erek is bekapcsolódnak az izomzat vérkeringésébe, amik nyugalomba vannak. Meggyorsulnak azok a bonyolult folyamatok, amik az izomzat működését kísérik. Masszázs alkalmával az izomzat összepréselődik és az izom működése kapcsán keletkezett fáradtsági anyagcseretermékek, salakanyagok könnyebben eltávoznak az izomból. A fáradtsági anyagcseretermékek eltávozását megkönnyíti az izomzat vérkeringésének fokozódása is.

Arc masszázs.

Mivel járulhatunk hozzá a könnyebb ellazulásunk érdekében?

 • Kezelés előtt ne együnk.
 • Érkezzünk időben. Legyen időnk a kényelmes megérkezéshez. A sietség nehezíti az ellazulást.
 • Csak annyi ruhát vegyünk le, amennyi hiányától még nem érezzük kellemetlenül magunkat. Arról azonban győződjünk meg, hogy a rajtunk maradt darabok nem nehezítik a masszőr munkáját.
 • Szóljunk, ha bármilyen olajra, krémre vagy illóolajra allergiásak vagyunk. Legtöbbször lehet őket mással helyettesíteni.
 • Azt is jelezzük, ha valami kellemetlen. Van aki csiklandós, erre hívjuk fel a masszőr figyelmét.
 • Az izmainkat és az elménket is lazítsuk el. Lélegezzük nyugodtan.
 • Aki szédül masszázs után, lassan keljen fel az ágyról.
 • Kezelés után igyunk sok vizet. Az anyagcsere és a méregtelenítési folyamatok beindulása miatt pótoljuk a folyadékmennyiséget.

Hogy mégis milyen típusú masszázst válasszunk a széles kínálatból, azt elsősorban ki-ki a maga igényeinek megfelelő mértékben tudja meghatározni annak függvényében, hogy milyen eredményeket szeretne elérni a kezelések hatására.

Forrás: edenkert.hu, natursziget.com, tao-masszazs.hu
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: