Pásztorkutyákat vetnek be a vízpartok bakteriális fertőzései ellen

Hatékony fegyvernek bizonyultak a strandok kólibaktérium (E.coli) fertőzései ellen a border collie-k az Egyesült Államokban, a kutyák távol tartották a partoktól a sirályokat, amelyek ürüléke az E-coli baktérium egyik forrása – derült ki az amerikai mikrobiológiai társaság éves tanácskozásán bemutatott tanulmányból.

border collie.

A kólibaktérium veszélytelen törzsei az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, jelenlétük megnehezíti egyes kórokozók elszaporodását a bélrendszerben. Virulens törzsei azonban hasmenéses megbetegedéseket, sőt járványokat is okozhatnak, mint amilyen volt a több tucat áldozatot követelő 2011-es németországi hasmenésjárvány.

A baktérium koncentrált jelenléte strandok bezárásához vezethet. A sirályokat régóta tartják az E-coli fertőzés terjesztőjének. Egy közelmúltbeli tanulmányban kimutatták, hogy az állatok ürülékében talált kólibacilus minták egyharmada ellenálló volt több antibiotikumnak.

Amerikai kutatók a Michigan-tó partjának mintegy 200 méteres strandszakaszán vetettek be kutyákat, az állatok a nyári szezon egy részében teljesítettek itt járőrszolgálatot, majd átvezényelték őket a strand egy másik részére.

A térségben a gyűrűscsőrű sirály (Larus delawarensis) nagyon elszaporodott az 1970-es években, és populációjuk évente 10 százalékkal nő.

A border collie-k, amelyek közismertek intelligenciájukról és páratlan terelési képességükről, megzavarták a sirályokat, sőt távol tartották őket attól, hogy partra szálljanak.

A kutyákat általában pórázon tartották. Csak akkor engedték el őket, ha a sirályok elűzésére kaptak parancsot. Utána visszahívták, és ismét pórázra vették az állatokat – mondta el Elizabeth Alm, a Közép-Michigani Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

2012 és 2013 nyarán a kutatók rekordszámú sirályt jegyeztek fel a vízpart mindegyik szakaszán, miközben vízmintákban mérték az E.coli jelenlétét. A szakemberek kimutatták, hogy a bakteriális fertőzés jelentősen alacsonyabb volt azokon a strandszakaszokon, ahonnan a kutyák a sirályokat távol tartották.

A kutyajárőrözés áldásos hatása azonban nem tartott ki az egész szezonra, ezért a hatékonyság érdekében létfontosságú a járőrözés időzítése – vélekedett Alm.

„Ha a kólibaktérium már a szezon elején bekerül a homokba, képes megtelepedni, sőt szaporodni annak ellenére, hogy a kutyák távol tartják a sirályokat a strandtól a szezon későbbi szakaszában. Ha ekkor csökken a sirályok száma, az nem jelenti az E.coli fertőzöttség csökkenését – idézte a kutatót a BBC honlapja.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: