Megfejtették az elefánt hosszú vemhességének rejtélyét

Elefánt.

Csaknem két évig fejlődik az elefánt borja az anyaméhen belül, hogy agyi fejlődéséhez elegendő ideje legyen, mert születése után csak így éli túl a rá váró körülményeket – állapították meg német kutatók.

A tanulmányhoz 17 afrikai és ázsiai elefántot vizsgáltak brit, kanadai, amerikai, ausztrál és német állatkertekben.
A kutatási eredményeket az elefántok állatkerti tenyésztési programjában használják fel.

Imke Lueders, a berlini Leibniz Intézet munkatársa a BBC hírportáljának elmondta, hogy az új megállapítások ismeretében pontosabb elképzelésük van arról, miként lehet fenntartani a megtermékenyült elefántnál a vemhességet.

Az elefántok jelentős közösségi életet élnek, intelligenciájuk a nagymajmokhoz és a delfinekhez hasonlóan magas. Utódaik kihordási ideje valamennyi állat közül a leghosszabb, 680 nap.

Borjaik agya a születéskor igen fejlett, erre azért van szükségük, mert gyorsan fel kell ismerniük a csorda összetett szociális rendszerét és meg kell tanulniuk ügyes ormányuk segítségével táplálkozni.

Elefánt bébi.A fejlett ultrahangos technikák mára lehetővé tették, hogy a korábban titokzatosnak tartott, akár 22 hónap hosszúságú vemhesség minden részletét nyomon követhessék. Mint Lueders elmondta, a hosszú vemhesség egy eddig nem ismert, egy állatfajnál sem tapasztalt hormonális mechanizmusnak köszönhető.

Az elefánt ovulációját a luteinizáló hormon (LH) két lökete váltja ki, míg a vemhesség fenntartásáért a sárgatestek (corpus lutea) által termelt hormonok felelnek. A sárgatest a tüszőrepedést követően a petefészekben képződő, hormontermelő sejttest.

A tanulmányt a brit tudományos akadémia Proceedings of the Royal Society B című szakfolyóiratában tették közzé szerzői.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: