Jótékony célra adományoz a dalai láma

Dalai láma.

Jótékony célra adományozza 1,1 millió font értékű Templeton-díját a dalai láma. A száműzetésben élő tibeti szellemi vezető hétfőn vette át a vallási díjat a londoni Szent Pál székesegyházban.

A világ legnagyobb összeggel járó, évente egyetlen személynek odaítélt díjának ünnepélyes átadására kétezer vendéget hívtak meg a székesegyházba. A John Templeton Alapítvány indoklásában a 76 esztendős dalai lámát
„az egyetemes erkölcs, az erőszakmentesség és a világ vallásai közötti harmónia páratlan globális hangjaként” méltatta.

A tibeti vallási vezető a BBC hírportálja szerint közölte, hogy az 1,1 millió fontból mintegy 900 ezret az indiai Save the Children gyerekmentő jótékonysági szervezet kapja, a díjból részesül a nonprofit The Minds and Life Institute és egy alapítvány is, amely tibeti szerzetesek tudományos oktatásáról gondoskodik.

A Templeton-díj negyvenedik évfordulóját ünnepli idén. Az alapító, Sir John Templeton (1913-2008) presbiteriánus üzletember a díj anyagi jutalmát azért szánta nagyobbnak a Nobel-díjjal járó összegnél, hogy jelezze, meggyőződése szerint a hit területén elért eredmények nagyobb hatásúak a tudományos eredményeknél. A Tempeton-díjjal olyan élő személyeket jutalmaznak, akik valamilyen módon, kutatással, gyakorlati munkával megerősítik „az élet spirituális dimenzióját”.

A tavalyi díjazott Martin Rees brit asztrofizikus, a Royal Society korábbi elnöke volt, az elismerést korábban Teréz anya, az amerikai Francisco Ayala egykori pap, úttörő genetikus és mikrobiológus, a kreacionizmust cáfoló tudós, Bernard d’Espagnat francia fizikus és filozófus, valamint Michal Heller lengyel filozófus, teológus, katolikus pap is megkapta.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: