Irtózatos sebességgel száguldanak a szökevény bolygók

Tejútrendszer.

Irtózatos sebességgel száguldanak a Tejútrendszer szökevény bolygói – derítették ki amerikai kutatók.

Hét évvel ezelőtt fedezték fel az asztronómusok az első szökevény csillagot, amely a galaxisunkból óránként 2,4 millió kilométeres sebességgel száguldott. A felfedezés nyomán az asztrofizikusok felvetették, hogy ha egy csillag kilökődhet ilyen sebességgel, megtörténhet-e ugyanez a bolygókkal is? A legújabb kutatások szerint nemcsak léteznek szökevény bolygók, de némelyik sebessége elérheti az óránkénti 48 millió kilométert – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

„Ezek a bolygók galaxisunk leggyorsabban mozgó objektumai” – hangsúlyozta Avi Loeb, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ kutatója. A kutatásokat irányító Idan Ginsburg, a Darmouth College asztrofizikusa arra mutatott rá, hogy ennél gyorsabban csupán a szubatomi részecskék igyekeznek elhagyni a Tejútrendszert.

Ezeket a hipersebességű bolygókat ugyanaz a mechanizmus indítja útnak, mint a szökevény csillagokat.
Amikor egy kettős csillagrendszer túl közel „merészkedik” a galaxisunk központjában „terpeszkedő” fekete lyukhoz, az erős gravitációs erők elszakítják egymástól a párost. Ennek eredményeként az egyik nap hipersebességgel lökődik ki a galaxis központjából, míg egykori társa arra ítéltetik, hogy a fekete lyuk körül keringjen.

A mostani kutatás során az asztrofizikusok azt modellezték, hogy mi történik abban az esetben, ha a csillagok mindegyike körül egy-két bolygó keringene. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a galaxis centrumából kilökődött csillag magával viheti bolygóit. A fekete lyuk által foglyul ejtett naptól viszont a gravitációs erők elszakítják bolygóit, amelyek hipersebsséggel lökődnek ki a sötét, hideg csillagközi térbe.

Egy tipikus hipersebességű bolygó óránkénti 11-16 millió kilométeres sebességre tesz szert, ám bizonyos feltételek mellett a planéták kis töredéke akár óránkénti 48 millió kilométeres sebességre is képessé válik.

A hipersebességgel száguldó magányos bolygókat a jelenlegi berendezésekkel nem lehet meglesni, hiszen távoliak, haloványak és igen ritkán fordulnak elő. Ugyanakkor az asztronómusok megleshetnek egy olyan bolygót, amely hipersebességű csillag körül kering, megfigyelve, amint a planéta elhaladva napja előtt parányi változásokat okoz annak fényében.

Egy hipersebességű csillag csak abban az esetben viheti magával bolygóját, ha az igen kis távolságra kering körülötte, ennél fogva viszonylag magas, 50 százalékos az esélye, hogy az asztronómusok megleshessenek egy ilyen fura párost. Ezeknek a világoknak egyébként jó esélyük van arra, hogy megszökhessenek a Tejútrendszerből, s az intergalaktikus térbe folytathassák útjukat.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: