Azok a csodálatos magvak!

A gabonarostok és a magvak csökkentik a bélrák kockázatát és egyben elősegítik az immunrendszer erősödését!

Teljes kiőrlésű gabonaÉteleink rosttartalmának növelése csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát – idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

A londoni Imperial College kutatói 25 korábbi tanulmány adatainak elemzésével úgy találták, hogy a napi rostbevitel 10 grammal való emelése 10 százalékkal csökkenti a bélrák kockázatát.

A teljes kiőrlésű gabonák azonban a bélrendszer egészségét is javítják azáltal, hogy növelik a jótékony bélbaktériumok mennyiségét. Ez jótékony hatással lehet az öregedéssel amúgy egyre gyengülő immunrendszerre.

A The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett elemzéshez összesen 2 millió ember bevonásával készült tanulmányok adatait tekintették át.

Rákmegelőző hatásúnak találták a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, a barna rizst, a gabonából készült pelyheket (zabpehely, kukoricapehely) és kásákat.

Dagfinn Aune kutatásvezető, az Imperial College London biostatisztikusa szerint az eredmények egyenes arányosságot mutattak az elfogyasztott étkezési rost mennyisége és a vastagbélrák kockázatának csökkenése között.

Eredményeik szerint azoknál, akiknek étrendjébe napi 90 gramm teljes értékű gabonát iktattak, 20 százalékkal csökkent a rákkockázat. A gyümölcsökben és zöldségekben lévő rostokkal kapcsolatban azonban nem sikerült ilyen összefüggést kimutatniuk a kutatóknak.

Azonban korábbi kutatások már kimutatták, hogy például a teljes kiőrlésű müzlik, kenyerek, tészták és rizs, csökkenthetik a szív-érrendszeri megbetegedések, bizonyos daganatos betegségek, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: