A nagyobb kutya kurtább életű

Minél nagyobb termetű egy kutya, annál rövidebb ideig él. Német kutatók számításai szerint a fajtákat tekintve minden két kilónyi plusz testtömeg egy hónappal kurtítja egy eb várható élethosszát.

Dán dog.

A Göttingeni Egyetem munkatársai 74 fajtához tartozó 56 ezer eb adatainak elemzése révén jutottak a fenti „végeredményre”.

Az emlősök világában a nagy test általában hosszabb élettel jár, az elefánt például 70 évig is elél, míg az egér csak 4 esztendeig. Az egyes fajokon belül ugyanakkor rejtélyes módon a nagyobb test rövidebb életet jelent, így van ez az egereknél, a lovaknál és igen szembeötlőn a kutyáknál is. A borjúnyi dán dog – amely átlagosan 70 kilós – 7 évig él, míg egy 4 kilós uszkár 14 esztendeig is húzza.

A jelenség magyarázataként a Göttingeni Egyetem munkatársai arra hajlanak, hogy a nagyobb testű kutyák gyorsabban öregszenek. Reményeik szerint a kutatás eredményei segíthetnek fényt deríteni a növekedés és a halálozás közötti biológiai összefüggésekre – írta a LiveScience tudományos hírportál.

Az American Naturalist című tudományos szaklap áprilisi számában megjelenő tanulmány szerzői a kutyák növekedésének és egészségük alakulásának vizsgálatával akarják folytatni kutatásukat, hogy azonosítsák a nagyméretű kutyák vezető halálokait.

Forrás: MTI
Kép: Barcroft M, ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: