A különböző ízek intenzitása másként változik a hőmérséklettel

Friss dinnye koktél.

Hogy jobban ízlik-e egy ital jéghidegen, mint szobahőmérsékleten, az attól is függ, hogy milyen ízek dominálnak benne. Kanadai kutatók azt vizsgálták, hogy különböző típusú ízek érzékelésének intenzitása miként változik a hőmérséklettel, és milyen egyéni variációk vannak benne.

Vannak olyan, az átlagostól eltérő ízérzékelésű emberek, akiknél a hőmérséklet étel nélkül, önmagában is ízt vált ki. Nyelvük egyes területeinek hűtése vagy melegítése közben ők étel nélkül is ízeket érzékelnek. A Chemosensory Perception című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői az emberi ízérzékelésben jelen lévő egyedi változatokat kívánják feltárni és leírni.

Martha R. Bajec és kutatótársai a keserű, a savanyú, az édes és a fanyar, összehúzó ízek érzékelését tesztelték 5 Celsius-fokon és 35 Celsius-fokon. A kísérletbe bevont önkéntesek pontozással értékelték az általuk érzékelt ízek intenzitását. A kutatók arra számítottak, hogy a hőmérsékletet ízként érzékelők (TT vagy thermal taster) minden ízt intenzívebbnek találnak majd, ám meglepő módon a kísérleti eredmények ezt statisztikailag nem igazolták.

Az egyes íztípusokat vizsgálva kiderült, hogy az ízek intenzitása nem nőtt minden esetben a hőmérséklet emelkedésével, csak a savanyú és a fanyar ízeknél. Ezeknél az ízeknél erősebben és hosszabb ideig érezték a tesztalanyok az ízt a melegebb folyadéknál, mint a nagyon hidegnél. A keserű íznél éppen fordított volt a helyzet, ez az íz erősen lehűtve ment át jobban, míg a melegebb változatnál kisebbnek bizonyult az íz intenzitása.

Érdekes módon az édes íz intenzitását egyáltalán nem befolyásolta a hőmérséklet, az önkéntesek a hideg és a meleg ital esetében is ugyanolyan töménységűnek érzékelték az édes ízt.

Forrás: MTI
Kép: Vesta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: