A csokoládé utáni sóvárgás hátterét tárták fel agykutatók

Csokoládé.

A csokoládé iránti vágy ellenállhatatlanságára találtak magyarázatot patkánykísérletekben amerikai kutatók, akik eredményükről a Current Biology című szakfolyóiratban számoltak be.

Egy olyan agyterület késztetheti az egyszerre édes és zsíros falatok túlevésére az embereket, amelyről azt korábban nem feltételezték.

„Ez azt jelenti, hogy az agynak a korábban véltnél jóval kiterjedtebb rendszere van arra, hogy az egyént a jutalomfalatok túlfogyasztására késztesse. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlfogyasztás ilyen probléma napjainkban” – mutatott rá Alexandra DiFeliceantonio, a Michigani Egyetem munkatársa.

A kutatók a kísérleti patkányok agyának egy adott területére, az úgynevezett neostriátumba közvetlenül juttattak be olyan szert, amely megemeli az enkefalin hormon – egy természetes opioid vegyület – termelését. Ennek hatására az állatok kétszer több csokoládét ettek meg a korábbi, normál fogyasztásukhoz képest. Ráadásul az enkefalin agyi termelődése akkor is megemelkedett, amikor az állatok szokásos falatkáit csokoládéval vonták be. Ez nem azt jelenti, hogy az enkefalin hormon hatására a patkányok jobban megkedvelik a csokoládét, hanem azt, hogy ez az agyi ingerületátvivő peptid növelte sóvárgásukat a csokoládé után.

DiFeliceantonio hozzátette, hogy eredményeik a neostriátum meglepően új szerepét igazolták, mert korábban ezt az agyterületet elsősorban a mozgáshoz kötötték. „Valószínűnek látszik, hogy az enkefalinnal kapcsolatos, patkányoknál tett megállapításaink azt jelentik, ez a neurotranszmitter irányíthatja a túlfogyasztás és a függőség egyes formáit az embernél” – idézte a kutatót a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

Tények és tévhitek a csokoládéról

Csokoládé.Mert a csoki boldoggá tesz…

A csokoládé nem alkalmazható antidepresszánsként. Nagyot téved az, aki csokival kívánja jobb kedvre deríteni magát. Bár a szerotoninhoz hasonlóan hat idegrendszerünkre, mégis több tonna csokoládét kellene elfogyasztanunk egy ültőhelyben ahhoz, hogy csak magától az édességtől derüljünk fel.

Pattanások a csokitól?

Tévúton jár az is, aki pattanásainak megjelenését a csokoládéfogyasztásra vezeti vissza”, a két dolog között ugyanis, semmiféle tudományosan alátámasztott összefüggés nincs.
A pattanások kialakulásának oka a bőrünk túlzott faggyútermelése, amely végül eltömíti pórusainkat.
A faggyútermelődés mindenekelőtt hormonháztartásunktól, bőrtípusunktól és bőrápolási szokásainktól függ, s ez utóbbira hatással is lehetünk.

A félreértések elkerülése végett ki kell jelenteni, hogy az egészségtelen táplálkozás negatív irányban befolyásolja bőrünk szerkezetét, de önmagában a csokoládé nem felelős a pattanásokért. A zsíros, cukorban gazdag étrend, gyakori alkoholfogyasztás, amely vitamin- és ásványi anyag-hiánnyal társul, már közelebb állhat a valódi okokhoz.

A csokitól elromlik a fogunk?

Ez a kedvelt édesség valóban tartalmaz úgynevezett fermentált szénhidrátokat, melyek árthatnak a fogaknak, azonban veszélytelenül kis mennyiségben. Inkább a hozzáadott cukor jelent problémát, ami hosszú távon árt a csontozatnak – így a fogainknak is.

A csokievés álmatlansághoz vezet?

Sokan hiszik, hogy a kakaó nagy mennyiségben tartalmaz koffeint, de ez nem igaz. Egy csészényi kakaóban csak 5 mg koffein található, míg egy csésze kávéban 130-200 mg.

Csokoládé.Az étcsokoládé egészségesebb?

A mértékletesen fogyasztott étcsoki, ténylegesen pozitívan hat egészségi állapotunkra. Ez mindenekelőtt a nagy kakaótartalmú fajtákra igaz, mivel a kakaó a szevezet számára értékes flavonoidokat tartalmaz, s ezek karbantartják szív- és érrendszerünket.

A baltimore-i Johns-Hopkins Egyetem tudósai megállapították, hogy a keserű csokoládé a trombózis esélyét is csökkenti, és a szívinfarktus kockázata is alacsonyabb lesz. Az édesség jótékony hatása akkor tapasztalható, ha tej nem található benne: a tej ugyanis megakadályozza, hogy a védő anyagok a vérbe kerüljenek. Ez nem csak azt jelenti, hogy a tejcsokoládé teljesen hatástalan, hanem azt is, hogy az étcsoki is elveszíti e tulajdonságát, ha fogyasztása előtt vagy után tejet, vagy tejterméket fogyasztunk.

A csoki elősegíti az artériák eltömődését, ezért fogyasztása fokozza a szívbetegség kialakulásának esélyét?

A jó minőségű csokiban található kakaóvaj kifejezetten jót tesz a koleszterin szintnek. A fekete csoki ráadásul fontos vitaminokat és olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a vas, a magnézium, a kalcium és a potasszium. Ezek pedig hozzájárulnak az izmok, az ízületek és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: