A csimpánzok rövidtávú memóriája jobb az emberénél

A csimpánzok talán okosabbak, mint gondolnánk, a rövidtávú memóriájuk legalábbis jobb az emberénél – állítja egy japán kutató.

Csimpánz

A Kiotói Egyetem Főemlőskutató Intézetének tudósa, Macuzava Tecuro az Amerikai Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (AAAS) bostoni kongresszusán ismertette kutatásait.

A videón is bemutatott kísérletben az Ajumu nevű csimpánz figyelemre méltó képességről tett tanúbizonyságot. Egy képernyőn véletlenszerűen jelentek meg és tűntek el előtte számok egytől kilencig. A csimpánz a számok feltűnésének helyét és felbukkanásuk sorrendjét is fel tudta idézni. Ajumu a számok sorrendjével is tisztában van 1-19-ig: anélkül, hogy megmutatták volna neki, növekvő sorrendben érintette meg a számjegyeket – számolt be tapasztalatairól Macuzava.

A japán tudós az előadásán megjelent kollégák és újságírók előtt mosolyogva jegyezte meg, hogy egy átlagember a látottakat nem tudná Ajumu után csinálni. Ilyesmire csak az olyan súlyos rendellenességgel küzdő emberek képesek, mint például az autisták. A kutatás szerint viszont hat csimpánz közül hat képes kilenc szám helyére és sorrendjére visszaemlékezni a felmutatás után.

Macuzava szerint ez a remek rövidtávú (más szóval „dolgozó”) memória segíti a csimpánzok túlélését a vadonban, ahol gyakran kell gyors és összetett döntéseket hozniuk. A dolgozó memória a rövidtávú memória aktív formája, egy „mentális munkaterület”, amely lehetővé teszi, hogy az agy egyszerre több gondolattal foglalkozzon.
A csimpánzok például így navigálnak a fák ágai között, és ennek segítségével döntenek arról, mit tegyenek, amikor állatcsoportok kerülnek szembe egymással.

Macuzava előadását a Live Science tudományos honlap ismertette.

Forrás: MTI
Kép: Martin Harvey, ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: