Nézetek

Sejtelmes erdő.

… a valóság és az értékek alapvető kérdéseiről alkotott nézeteink olyan jelentőséggel bírnak, ami túlmutat a pusztán elméleti meggyőződéseken.

Ezek irányítják viselkedésünket, cselekedeteinket, a létezéshez fűződő egész viszonyunkat.

Lehet, hogy a nézeteink nem fogalmazódnak meg tisztán a tudatunkban, lehet, hogy csak egyfajta homályos fogalmi elképzelésünk van hiedelmeinkről. Ám akár megfogalmazódnak, akár nem, akár kifejtjük őket, akár csendben lappanganak, e nézetek mindenképpen messzemenő hatással bírnak: strukturálják észlelésünket, rendezik értékeinket, és egy olyan gondolati háttérré kristályosodnak ki, amelyen keresztül értelmezzük magunknak saját világban való létezésünk értelmét.

Ezek a nézetek azután meghatározzák a cselekedeteinket is. Ezek húzódnak meg választásaink és céljaink mögött, s ama erőfeszítésünk mögött, hogy ezeket a célokat elképzelésekből valóra váltsuk. Ezek a tettek maguk is létrehozhatnak következményeket, azonban mind a tettek, mind azok következményei azokra a szemléletmódokra függeszkednek, amelyekből a tettek erednek…

A lények tulajdonosai a saját cselekedeteiknek, a saját cselekedeteik örökösei; a cselekedeteikből származnak, a cselekedeteikhez kötődnek, a cselekedeteik tartják fenn őket. Bármit is tesznek, akár jót, akár rosszat, annak örökösei lesznek.

Bhikkhu Bodhi

Szöveg: Bhikkhu Bodhi -A Nemes Nyolcrétű Ösvény (Helyes Szemlélet – részlet)
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: