Tudjunk mindent

Egy embert nemcsak a fizikai teste, hanem azt-azt körülvevő energiamezők, és a bennünk lévő energiaközpontok teszik teljessé.

Fizikai testünknek a szilárd táplálékon kívül, szüksége van még olyan finom energiákra
amit az univerzumból vesz fel- és pránának hívják.

A prána ezoterikus nyelven, az-az abszolút energia, univerzális életerő, amely az egész univerzumot áthatja. Ez a prána éltet bennünket, és amikor levegőt veszünk, az erőközpontokon, vagyis más néven a csakrákon keresztül jut el testünkbe.

Felhő mögül kiáradó napfény.

A csakra szó – szankszrit eredetű, és a jelentése szó szerint kerék. Ezek a csakrák, örvényszerű mozgással tudnak energiát felvenni.
A csakrák együttműködnek a paraszimpatikus, a szimpatikus és az autonóm ideg-rendszerrel, és így kapcsolódik velük a fizikai test.

Csakrák tölcsér alakban elöl és hátul.Ha elképzeljük, hogy közvetlenül belenézünk egy tölcsér-alakú virág kelyhébe, némi képet kaphatunk a csakra általános megjelenési formájáról. A virág szára mindegyik csakra esetében a gerinc egy-egy pontjából indul ki, így tehát a gerincet a másik oldalról nézve, mint egy központi szárat látjuk, amelyből virágok hajtanak ki, és kelyheik bizonyos távolságra, az éterikus test felületén nyílnak ki.

A csakrák, közvetítik az energia áramlását a testünkbe és a testünkből. Habár nem képezik a fizikai test részét, összekapcsolják a tevékenységét a testet körülvevő energetikai mezőkkel. A csakrák, segítik a különböző testi és szellemi funkciókhoz szükséges energia áramlását. Minden szerv, szövet és sejt így megkapja a rezgési energiát.

Elsősorban a belső elválasztású mirigyekkel és a gerinccel vannak összefüggésben. Néhány gerinc melletti találkozási pont közvetítésével adják át az energiát a testen kívül és belül, amelyet ezután az idegszálak és a keringési rendszer továbbít.

Az emberi test csakráinak elhelyezkedés.

Testünk hét fő enegia központ harmonikus együttműködésével van kiegyensúlyozott kapcsolatban, (fő csakra) – ezek az auramezők fokozott elektromágneses aktivitásának a pontjai. A hét csakra, a törzs és a fej kitüntetett és egyben meghatározott pontjain található a test tengelyvonalában, forgó energiatölcséreket képezve. A csakrák közvetítő központok a fizikai és pszichológia energia között a fizikai dimenzióban.

Ezenkívül a hét fő csakránkon kívül számos kisebb csakra található. Ezek közül jelentősebbek a két tenyér közepén és a két talp közepén lévő csakrák. (A különböző energetikai „beavatások” alkalmával a tanítvány koronacsakrájától a szívcsakrán keresztül a két tenyér csakrájáig egy csatornát hangol be a „mester”. Ezen a csatornán azután a „beavatott” bármikor annyi energiát képes közvetíteni, amennyire szükség van. Ez a csatorna lehetővé teszi azt is, hogy a „beavatott” személy is részesüljön az átmenő energiából.

A hét fő csakra.

 

Fő csakráink:

 • 1. Gyökércsakra
 • 2. Keresztcsonti
 • 3. Napfonat-csakra
 • 4. Szívcsakra
 • 5. Torok-csakra
 • 6. „Harmadikszem-csakra”
 • 7. Korona-csakra

 

 

A csakrákhoz különböző színek vannak hozzárendelve. Jelképük a lótuszvirág. Minél több levelük (szirmuk) van, annál több energiacsatornával rendelkeznek. Valamennyi csakra, és az annak megfelelő szerv, reagál a hozzátartozó színre. Amennyiben a testben nincs meg a kellő összhang, a színekkel, vagy a színek kombinációjával visszaállíthatjuk a homeosztázist (az egyensúlyt) a megfelelő csakrában, és ezzel a szervekben is. A csakrák, segítik a különböző testi és szellemi funkciókhoz szükséges energia áramlását.

Néhány gerinc melletti találkozási pont közvetítésével adják át az energiát a testen kívül és belül, amelyet ezután az idegszálak és a keringési rendszer továbbít.
Ha valamelyik csakránk alul vagy túl működik, az befolyásolhatja testünk egészségi állapotát, mivel szerveinket látják el megfelelő energiával.

Csakráink az aura burokkal együttműködnek, minden egyes csakra, minden egyes burokkal kapcsolatban van. A csakrák szolgáltatják és biztosítják az aura részére a környezetből az energia felvételt. Ha egy csakra nem működik megfelelően, át tud venni energiát egy másik csakrából, csak nem biztos, hogy elégséges mennyiséget. A csakrák gerjesztett spirális légörvények, meghatározott, az emberi fajra jellemző forgási irányuk van, melynek sebessége az energia felvételétől függ. Ha szüksége van a csakrának energia felvételre, akkor az adott környezeti energiasávból veszi fel az energiát magához úgy, hogy az adott sugárzási sávban megnöveli forgási sebességét és ezzel a sebességgel, mintegy „benyalábolja” a működési sávfrekvenciájában levő szabad elektronokat.

Csakrák ábrázolása, neveivel és szimbólumaival.

 

A csakráknak forgásirányuk is van, melyek iránya különböző, és ez a különbözőség nemileg is jellemző. A férfiaknál az egyes csakra az óramutató járásával megegyező irányban forog. A kettes csakra ellentétes irányban forog, mint az egyes csakra. A hármas, ötös és hetes csakrák forgásiránya megegyezik az egyes csakra forgásirányával. A négyes és hatos csakrák forgásiránya, pedig megegyezik a kettes csakra forgásirányával. A nőknél az egyes csakra az óramutató járásával ellentétesen mozog, s ennek megfelelően valamennyi csakra ellentétesen, fordítottan forog, mint a férfiaknál.

 

Ezek a csakra-forgásirányok biztosítják a csakrák közötti energiatovábbítást, és annak lehetőségét, hogy a lezárt csakra is jusson energiához egy másik csakra energiafelvételéből. Az energiafelvétel folyamatának szabályozása a gerincoszlopban, az idegrendszer által működik.

A hét fő csakra részletes leírása:

Gyökércsakra szimbóluma.

1. Gyökércsakra (alapcsakra).
A gerincoszlop alján, a végbélnyílás és a nemi szervek között található. A fizikai világhoz kapcsolódó legalsó csakra.
A vérkeringés, a szaporodási rendszer és az alsó végtagok funkcióival függ össze. Központosítja az alapvető életerőt. Hatással van a herére, petefészekre, lábakra, talpra és a köldök tájékára. Felelős a fizikai erőnlétünkért és vitalitásunkért. A munka- a hivatás, az energia, az aktivitás elsődleges mozgatórugója.

A gyökércsakra színe a vörös. Őselem a föld. Formája a négyzet. Uralkodó érzékelése a szaglás. Bídzsa sziromhangjai a Vang, Sang, Ksang, Szang. Bídzsa hordozója az elefánt. Uralkodó bolygója a Mars. Hangja: C. Mantrája: LAM

Közvetlenül a mellékvese működésére hat. Az itt beáramló energia a gerincoszlopot és a vese tájékát látja el energiával.
Betegségek: aranyér, bélgyulladás, fogínygyulladás, gerincpanaszok, hasmenés, székrekedés, hideg végtagok.

A keresztcsonti csakra szimbóluma.

2. Keresztcsonti vagy lépcsakra ( sok helyen nemi, vagy szexcsakra néven ismerhetik). A nemi szervek és a köldök között található. A második csakra az érzelmi test réteghez kapcsolódik az aurában. Ez a réteg az érzelmeinknek megfelelően változó színű foltokat tartalmaz. Ezek állandóan változó és esetenként az aurából távozó energiaminták.

Ennek a csakrának a színe a narancsvörös. Őseleme a víz. Formája a kerek. Uralkodó érzékelése az ízlelés. Bídzsa sziromhangjai a Bang, Bhang, Mang, Jang, Rang, Lang. Bídzsa hordozója a krokodil. Uralkodó bolygója a Merkúr. Hang: D. Mantrája: VAM

A keresztcsonti csakra a nemzőszervekkel van kapcsolatban, és az egész izomrendszerrel. Befolyásolja a kiválasztást, a lép, a húgyhólyag, a hasnyálmirigy és a vese működését. Jelentős mértékben részt vesz a test méregtelenítésében.

Betegségek: bélgörcsök, felfúvódás, gombás fertőzés, hajhullás, hereproblémák, méhproblémák, petefészek-ciszta, impotencia, a prosztata megbetegedései, mellbetegségek, étkezési zavarok, kóros elhízás, orgazmusproblémák.

A napfonat csakra szimbóluma.

3. Napfonat-csakra: A harmadik csakra a mentális test réteghez kapcsolható. A köldök felett nagyjából két-ujjnyira található. Ez a réteg a gondolatok és mentális folyamatok tároló helye. Itt alakulnak a gondolataink energetikai mintái. Az érzelmi érzékenység és személyes erő központja.

Ennek a csakrának a színe a sárga. Őseleme a tűz. Formája a háromszög. Uralkodó érzékelés az látás. Bídzsa sziromhangjai a Dang, Dhang, Rlang, Tang, Thang, Nang, Pang, Phang. Bídzsa hordozója a kos. Uralkodó bolygója a Nap. Hangja: E. Matrája: RAM

Az emésztőrendszerhez, a mellékveséhez, a gyomorhoz, a májhoz és az epéhez tartozik. A test számára elősegíti a tápanyagok felszívódását és összefüggésben van az agyi bal hemiszféra működésével is.

Betegségek: aggodalomra, félelemre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza: cukorbetegség, epepanaszok, emésztési problémák, gyomorfekély, epe és májbetegségek.

A szív csakra szimbóluma.

4. Szívcsakra: A negyedik csakra az asztrális réteghez kapcsolódik. A szív magasságában, a mellkas közepén található. A test energetikai középpontja. Ez a réteg egyfajta ötvözete az alsó három és a felső három rétegnek. Az asztráltest köti össze a fizikai jellegű rétegeket a szellemi, lelki jellegű rétegekkel. Ez a réteg sokkal mozgékonyabb, mint az alsó három. Itt gyakran nagy energiaformák mozognak és nem csak az aurán belül. A szívhez kapcsolódik a szeretet energiája és érzése. Egy kapcsolat megszűnésekor ezek a szálak elszakadnak.
A szívcsakra színe a zöld. Őseleme a levegő. Formája a hatágú csillag. Uralkodó érzékelés a tapintás. Bídzsa sziromhangjai a Kang, Khang, Gang, Ghang, Jong, Kang, Chang, Dzsang, Dzshang, Juang, Tang, Ghang. Bídzsa hordozója a őz. Uralkodó bolygója a Vénusz. Hangja: F. Mantrája: JAM A szívhez kapcsolódó szervekkel, így a szív, a tüdő és a vérkeringés működésével van összefüggésben, de hatással van a csecsemőmirigy és az egész immunrendszer működésére. Befolyásolja a tápanyagok felszívódását, a gyermekbetegségeket és az erős immunrendszer kifejlődését. Kapcsolatban van a szövetek regenerálódásával is. Harmonizálja a többi csakra tevékenységét.
Betegségek: az immunrendszerrel és a vérkeringéssel kapcsolatos betegségek, az antitestképzés, a fehérvérsejtek képzése, és végül maga a szív, mint szerv.

A torok csakra szimbóluma.

5. Torok-csakra: Az ötödik csakra az ún. éteri minta rétege. Ez a szint nem anyagi. A torok magasságában található. Az étertest eredeti, tökéletes tervét tartalmazza, amely alapján a fizikai szint elkészül. Betegségek, torzulások során ezt a réteget kell kijavítani, hogy innen lefelé átadódhasson a tiszta információ a fizikai testnek. Az önkifejezés, a kommunikáció és az értékítélet központja.

A torokcsakra színe kék. Őseleme az éter. Formája a félhold. Uralkodó érzékelés a hallás. Bídzsa sziromhangjai az Ang, Áng, Ing, Íng, Ung, Úng, Ring, Rríng, Lring, Llríng, Éng, Aing, óNg, Aung, Ang, Ahang. Bídzsa hordozója az elefánt. Uralkodó bolygója a Jupiter. Hangja: G. Mantrája: HAM

A torok a nyelőcső, a száj, a fogak, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működésév áll kapcsolatban. Erősen hat a légző-rendszerre, a hörgőkre és a hangképző szervekre.

Betegség: beszédproblémák, köhögés, torokfájdalom, rekedtség. Az elnyomott érzelmek elzárhatják a torok-csakra energiáját.

A harmadikszem csakra szimbóluma.

6. „Harmadikszem-csakra” (homlokcsakra): A hatodik csakra a lélek színhelye. Az orr tövében, a két szemöldök között helyezkedik el. Ez vezérli a meditációt, az elmélkedés irányát, az intuíciót. Meditáció közben képesek vagyunk kapcsolatot teremteni az univerzum spirituális lényeivel, más emberek lelkével, a magasabb énnel. A harmadik szem irányítja a nevetést, és hogy tudjunk nevetni önmagunkon.
Színe az indigókék, de megjelenhet a vörös és a kék kombinációjaként is. Eleme nincs. Formája a fehér kör, két fénylő szirommal. Bídzsa sziromhangjai a Hang, Kshang. Bídzsa hordozója Náda vagy más néven Aradhamátra. Uralkodó bolygója a Szaturnusz. Hangja: A. Mantrája: KSHAM Hatással van a hipofizis (agyalapi mirigy) és a belső elválasztású rendszer működésére. Befolyásolja az agyi szinapszisokat, egyensúlyban tartja a két hemiszféra tevékenységét. Hat továbbá a halántékra, a szemre, a fülre, a bal szemre, és az egész arcra. Ez a csakra befolyásolja az egész test magnetizmusát.
Betegségek: folyamatosan visszaköszönő fejfájás, látászavarok (rövid és távollátás, kancsalság, kötőhártya-gyulladás.

A korona csakra szimbóluma.

7. Korona-csakra: A hetedik csakra a keterikus szinttel van kapcsolatban. A fejtetőn található. Ha valaki erre a szintre emeli a tudatát, akkor ráébredhet, hogy egyek vagyunk a Teremtővel. Ez a réteg egy nagyon rugalmas és erős réteg, amely az alsóbb réteget is védi a külső energiáktól. Mérete egyénektől függően 0,75 – 1,5 méterrel terjedhet túl a fizikai testünkön. Egy nagy aranyló tojáshéjhoz hasonló képződmény, amely elképzelhetetlenül magas frekvencián rezeg.

A koronacsakra színe az ibolya, látszódhat még fehérnek is. Eleme nincs. Bídzsa sziromhangjai minden tiszta hang az A-tól a Ksa-ig. Bídzsa hordozója Bindu a félhold fölötti pont. Uralkodó bolygója Kétu. (a Hold déli vagy leszálló csomópontja) Hangja: H. Matrája: OM

Befolyásolja az idegrendszer és a csontrendszer tevékenységét. Hatással van a tobozmirigyre, az idegszálakra és az idegszinapszisokra. Összefüggésben van a nyúltagy helyes működésével.

Betegségek: általában lelki, pszichés eredetű betegségek, esetleg személyiségváltozások (Parkinson-kór, Aalzheimer-kór, depresszió, epilepszia) fordulhatnak elő.

A csakrák viselkedését állatok jelképeivel is szokták jellemezni:

 • az 1-ő csakra olyan mint egy hangya.
 • a 2. csakra olyan mint egy pillangó
 • a 3. csakra olyan mint egy kobra
 • a 4. csakra olyan mint egy káprázat után rohanó őz
 • az 5-ik csakra olyan mint egy páva
 • a 6. csakra olyan mint egy hattyú
 • a 7. csakra tiszta megvilágosodás

A kundalíni kígyó .Amikor a csakrákról beszélünk fontos megemlítenünk a kundalíni fontosságát. A kundalínit magát – az életerő- nek tartják. Maga a kundalíni spirál alakú és kígyószerű. A legalsó csakra felett (gyökér csakra) található. A kundalíni az örökké létező, felsőbbrendű tudat aspektusát személyesíti meg. Ez a tiszta tudat. Minden élőlényt a kundalíni energiája hoz működésbe. Az autonóm és a paraszimpatikus idegredszerrel működik együtt, és kapcsolatban áll a fő ideg-fonatokat alkotó ideggócokkal. A kundalíni energiája, amely a csakrákon és a vele összefüggő nádikon keresztül fejti ki a hatását. A kundalíni „felébresztése” annyit jelent, hogy a bennünk szunnyadó életerőt fel kell juttatnunk a hat csakráinkon keresztül a hetedig csakránking, ahol egyesülve összeköti az emberi tudatosságot az Isteni Szeretet Mindent Átható erejével. A kundalíni felébresztésére, erre megfelelő meditációs és jóga gyakorlatokkal van lehetőségünk.

Ezek után most, hogy tisztább és átfogóbb képet kaptunk a testünkben lévő finom energiaközpontokkal, és azok jelentőségével, biztosak lehetünk benne, hogy könnyebben eligazodunk fizikai testünk esetleges meg-betegedéseinek felismerésével, és ön- gyógyításunk támogatásának lehetőségeivel.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: