Jorge Reyes – Plight

A prekolumbián mexikói zene egyedülállóan sajátos közvetítőjének † Jorge Reyes-nek az 1996-os
„Mort Aux Vaches” című albumáról egy gyönyörűség.

Lemezei sorát egy általános zenei megújhodás kísérte Mexikóban. Mára végérvényesen az ő zenei képlete határozza meg a Spanyol hódítók előtti Amerika zenéjéről alkotott képet (látványos példa erre az „Apocalypto” film kiváló zenéje, melyben végig érezhető Jorge Reyes közvetlen hatása).

Jorge Reyes a mexikóvárosi Nemzeti Zenei Iskolában (Escuala Nacional de Musica de la UNAM) kezdte el zenei tanulmányait. A hetvenes években Németországban tanult zenét és filozófiát, majd keleten folytatta tanulmányait: Törökország, Afganisztán, Pakisztán, India. Dharamsalában a tradicionális hindu és tibeti zenével ismerkedett. Izgalmas hangzásokkal, hangszerekkel és kultúrákkal találkozott. Miután visszatért Mexikóba, elkerülhetetlen volt, hogy idővel a különböző eredetű tapasztalatai egybe ne forrjanak egyetlen zenei/filozófiai rendszerré. Egy kortalan gyökerű új zenei nyelv létrehozása volt a cél elsősorban prekolumbián hangszerekkel és digitális sampling technikákkal.

Több lemezén olyan hatásosan sikerült megteremteni az ősi mexikó hangulatát, hogy egyáltalán nem érzi az ember zavarónak, illúziórombolónak, hogy ehhez más kultúrák zenei eszközeit is bevetette (pl. didgeridoo, torokének).

Jorge Reyes, Steve Roach,  Suso SáizMunkáinak fontos részét képezték a különböző kollaborációk. A híres mazaték sámánnő María Sabina (1888-1985) gyógyító énekei több Jorge Reyes lemezen is hallhatóak. Nem kevésbé meghatározó a Suspended Memories néven futó projekt, amiben Steve Roach ambient mester és Suso Sáiz gitáros világa olvad egybe az övével. Az eredmény két kiváló tribal ambient lemez (Forgotten Gods, 1992; Earth Island 1994).

A „La Otra Conquista” című film zenéjét Samuel Zymannal közösen készítette: a prekolumbián hangzás találkozása a barokkal. A végeredmény igazán különleges és sokat hozzátesz az amúgy is izgalmas témát körüljáró filmhez.

Reyes mexikói őslakók közösségeiben folyamatosan gyűjtött hangszereket, történeteket, dalokat, amik aztán mind szerepet kaptak saját zenéjében. Már vagy 30 lemez áll mögötte és rengeteg fellépés a világ minden táján.

2009 február 7-én szívroham érte a stúdiójában s eltávozott közülünk.

Jorge Reyes

Jorge Reyes hivatalos weboldala.
Jorge Reyes albumai.

Zene: Jorge Reyes
Szöveg: romokon.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: