Vörös vadbivaly született a Fővárosi Állat- és Növénykertben!

Vörös vadbivaly család.

Vörös vadbivaly született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a tíznapos kölyökkel már a nagyközönség is találkozhat.

Az állatkert bivalyházának legifjabb lakója, a Kalüpszó nevű anyaállat borja egyelőre még nem kapott nevet, a gondozók viszont már megállapították, hogy hím.

A kafferbivallyal igen közeli rokonságban álló, ám annál állatkertekben ritkábban látható afrikai patások 2008 óta élnek Budapesten, Kalüpszó Csehországban született és ötéves.
A kölyök világra jövetele után nagyon gyámoltalannak és gyengének tűnt, sokkal kevésbé életerősnek, mint amilyennek egyébként lennie kellett volna. Éppen ezért a borjú anyjával együtt az első napokat a bivalyház belsejében, minden zavaró körülménytől elzárva töltötte – írta közleményében az állatkert.

Az afrikai vörös vadbivaly (Syncerus caffer nanus) voltaképpen azonos fajba tartozik a vadászírók leírásai nyomán a hazai közönség számára is ismeretes kafferbivallyal. Termete valamivel kisebb ugyan, ám ennél sokkal lényegesebb különbség, hogy a színe nem fekete, hanem vöröses, és nem annyira a nyílt szavannákat, mint inkább az erdős területeket kedveli. Vörös kafferbivalynak, vagy afrikai erdei bivalynak is szokták nevezni.

Az Afrika középső területein élő vörös vadbivalyokat a világ 25 állatkertjében összesen mintegy száznegyven egyed képviseli. Az állatkertek közül azonban csak néhány helyen, így Berlinben, Chesterben, Woburnben, a csehországi Dvur Kralove nad Labem állatkertjében, valamint Budapesten szaporodnak rendszeresen.

A magyar főváros állatkertjében egyébként 2008 óta mutatják be ezeket a ritkán látható állatokat.

Forrás: MTI
Kép: MTI / Kovács Attila

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: