Újabb kulturális és természeti helyszínekkel bővült az UNESCO-lista

Újabb kilenc kulturális és természeti helyszínnel bővült az UNESCO világörökségi listája, amelyre már huszonkilenc helyszín került fel a szervezet Dohában zajló tanácskozásán – vált ismertté az UNESCO honlapján.

inka úthálózat.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) 21 tagú illetékes bizottsága negyven új kulturális, természeti és vegyes helyszín pályázatát vizsgálja szerdáig zajló ülésén.

A hétvégi döntés értelmében 19 új kulturális és egy természeti helyszín került fel a világörökségi térképre, ezen felül a korábban már kulturális világörökségi helyszínként elfogadott Campeche ősi maja város védett státusát természeti környezetére is kiterjesztette a nemzetközi szervezet.

A pályázó természeti helyszínek közül Botswanában az Okavango deltája lett a világörökség része.

Kulturális helyszínként került fel a világörökségi listára a mai Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador és Peru területén húzódó, közel 60 ezer kilométernyi inka úthálózat, a Qhapaq Nan (inka ösvény); a kelet-iráni Sahr-i Szokhta (Leégett város) téglából épült bronzkori települése; három ősi pju város Mianmarban (Burma); a törökországi Pergamon és többrétegű kulturális tája; a Szöultól 30 kilométerre délkeletre fekvő Namhanszanszön (Namhansanseong) hegyi erődítmény, egykori közigazgatási és katonai központ; az amerikai Poverty Point monumentális földmunkái a Mississippi völgyében; a történelmi Dzsidda, Mekka kapuja; az iraki Erbil citadella; az izraeli Beit Guvrin és Maresa barlangok; a Karoling-korszakbeli Corvey apátság és védmű Németországban; az ottomán birodalom szülőhelyének számító Bursa város és a mellette fekvő Cumlikizik falu; a Chauvet-barlang Franciaországban; a Ráni ki vav lépcsős kút, más néven A királynő kútja India Gudzsarát államában; a tomiokai selyemgyártás helyszínei Japánban; az olaszországi Piemonte szőlővidéke és a hollandiai Van Nelle-gyár.

Felkerült az UNESCO világörökségi listájára és rögtön a veszélyeztetett helyszínek közé a Jeruzsálemtől délre fekvő ciszjordániai Battir falu, amelyben manapság is az ókori Róma teraszos, öntözéses rendszerével termelik az élelmet. A település számára azért is fontos volt a státusz elnyerése, mivel az megakadályozhatja az izraeli terveket, hogy átvezessék földjeiken a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó falat.

Két új helyszínnel bővült a kínai kulturális világörökségi helyszínek száma. A több mint 2400 éves Nagy Csatorna a kínai fővárost, Pekinget és a kelet-kínai Hangcsout köti össze 1 794 kilométeren, ezzel kiérdemelve a világ leghosszabb csatornája és mesterséges folyója címet. A Selyemút felvételét Kína Kazahsztánnal és Kirgizisztánnal együtt kezdeményezte, első alkalommal társulva más országokkal. A világ leghíresebb kereskedelmi útvonalának a listára felkerült 33 állomásából 22 Kína területén található. A Selyemutat a Han-dinasztia korától (Kre. 206 – Kru. 220) kezdték használni és fejlesztették átfogó útvonallá, annak leghosszabb formája hat és félezer kilométert tett ki.

A listára hétfőn felkerült kilenc nevezetesség között két kulturális, egy vegyes és hat természeti helyszín van. Kulturális helyszínként került fel a világörökségi listára az oroszországi Bolgár történelmi-régészeti együttese, és a prekolumbián Diquís-kultúra települései, illetve híres kőgolyói Costa Ricában.

Az UNESCO bizottsága vegyes helyszínként sorolta be a vietnami Trang An festői vidékét, és természeti helyszínként került fel a világörökségi térképre az indiai Nagy Himalája Nemzeti Park; a Fülöp-szigeteki Hamiguitan-hegység rezervátuma; a Stevns Klint meredek tengerpart Dánia Sjaelland szigetén; a dél-kínai karsztvidék kiterjesztett területe; a Bialowieski Erdő Nemzeti Park Fehéroroszországban és Lengyelországban, valamint a Dániát és Németországot is érintő Watt-tenger kiterjesztett része.

A hétfői kiegészítéssel 1010-re nőtt az UNESCO világörökségi listáján sorakozó kulturális és természeti nevezetességek száma. Ebből 779 a kulturális, 200 a természeti és 31 a vegyes helyszín. A listán Magyarország nyolc helyszínnel szerepel. A veszélyeztetett világörökségi helyszínek száma 46. A testület legközelebb 2015-ben Bonnban tartja ülését.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: