Új technológia az esőcsinálásban

Eső.

Az éghajlat szakértői kételkednek abban, hogy egy napon sikerül kielégítő módon mesterséges esőt csinálni a száraz tájakon. Az eddigi kísérletek, ugyanis, elég kiábrándítóak voltak. A Sunday Times azonban felfedett egy meglepő titkos tervet, amely megváltoztathatja ezt a pesszimista véleményt.

A nyári szárazságáról híres Abu Dzabi térségében, svájci mérnököknek állítólag, sikerült több alkalommal esőt fakasztaniuk. Az angol lap újságírói megnézhettek egy bizalmas videofelvételt, amelyen Helmut Fluhrer, a Meteo Systems International elnöke elárulta, hogy tesztelnek egy mesterséges esőt elindító új technológiát Abu Dzabi Al Ain zónájában. 2010 júniusában indultak a kísérletek, több alkalommal is sikerrel. A projekt ellenőrzésében részt vesznek a Max Planck Intézet kutatói is.

Ahelyett, hogy a meglévő felhőkbe lőttek volna ezüstkloridot – ez egy kezdetleges és kétséges hatékonyságú módszer, amelyet Kínában és Izraelben még alkalmaznak -, a kutatók a sivatagban elhelyeztek tíz méter magas fémernyőket, amelyek elektromossággal töltik meg a levegőt. Negatív ionokat termelnek, amelyek magukhoz vonzzák a port. A por pedig ideális magja a levegőben lévő víz kondenzációjának. Több milliárd ilyen parányi csepp képezhet felhőt, amelyből eső hullhat.

112 nap alatt 74-szer működtették a szerkezetet és 52-szer sikerült esőt csinálni. A technológia működtetése azonban csak akkor volt eredményes, amikor a levegő természetes víztartalma elérte a 30 %-ot. Arról nem esett szó, hogy mekkorák voltak a szóban forgó esők. A helyi meteorológiai szolgálatok azonban az esők idején egyszer sem jeleztek sem felhőt, sem esőt.

Hervé Le Treut francia klimatológus óvatosan szkeptikus. Lehet, hogy a technológia hatékony, de ezt nehéz megállapítani, mert kevés információ van róla. Tartósan azonban ez nem oldaná meg a dolgot, mivel a működtetésének feltétele, hogy az atmoszférikus cirkuláció állandóan hozza a természetes nedves levegőt.
Ez a feltétel pedig az adott térségben nincs meg – magyarázta.

A Meteo Systems ezzel együtt meg van győződve arról, hogy ez a módszer felválthatja a nagyon költséges tengervíz sótlanítást. Számításai szerint 100 millió köbméter víz ezzel a technológiával csak 7 millió euróba kerülne, míg ugyanennyi víz sótlanítása 53 millióba.

Forrás: greenprofit.hu
Kép: internet – ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: