Új antioxidánst találtak a paradicsomban

Piros paradicsomok.

Spanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erősebb hatású, ezért valószínűleg nagy jövő előtt áll a gyógyításban.

A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, bizonyos anyagok – az antioxidánsok – azonban segítenek megakadályozni, vagy lassítani ezt a folyamatot. Például a vörösborban megtalálható rezveratrol az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került.

A rezveratrolnál a Maria Pilar Lopez-Gresa és munkatársai által fölfedezett anyag antioxidáns tulajdonsága tizennégyszer erősebb. Fontos gyógyszereknél is hatékonyabb: csaknem ötszörte hatásosabb antioxidáns, mint az E-vitamin és tízszeresen múlja felül mint a C-vitamint.

A kutatók eredményeiket az Environmental and Experimental Botany című folyóiratban közölték. Az általuk felfedezett fenolszármazékot a paradicsom akkor termelte védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte.

Az új antioxidáns iránt máris nagy az érdeklődés. Az élelmiszeripar a legkülönfélébb ételek tartósításához használhatná, mert hatékonyan gátolja a zsírok oxidációját. Az avasodás késleltetése számos készítmény eltarthatóságát növelhetné. Az orvoslásban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rosszindulatú daganatokat. Szakértők szerint a petrokémia is nagy fölvevő volna, mert a gázolajat is konzerválhatná, valamint szerepe lehet gumiáruk, textilfélék előállításában. A kozmetikai ipar is vonzónak találja a bőrgyógyászati készítmények tartósítására és az öregedés lassítására.

Piros paradicsomok.

Amit érdemes még tudnunk a paradicsomról:

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Hazai források először 1651-ben Pozsonyban említik. Kezdetben dísznövény volt, nagyobb arányú termesztését Budapest környékén 1880 körül kezdték.

Javítja az emésztést, ásványi sókban, vitaminokban gazdag. Nyersen és főzve is jó, és szerencsére a paradicsomban oly értékes likopin (karotinszármazék) tartalma a főzés alatt nem csökken, nem bomlik fel.
A paradicsom feldolgozásakor likopintartalma nem csökken: a gyártási folyamatok során a vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak, a paradicsom ivóleveknek, vagy a ketchupnak.
A paradicsom sűrítmények a paradicsom értékes tápanyagtartalmát is megőrzik, mert csökkentett nyomás mellett, 100 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten történik a feldolgozása.

A nyers gyümölcs vértolulást oszlató hatása miatt kitűnő véredény-elmeszedésnél, de nagyszerű vesetisztító is. Megköti a szabad gyököket. Szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor). A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav – almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav – és illóolaj tartalma biztosítja.

A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Külsőleg (pl. arcpakolás) alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.

A paradicsom likopintartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.

Forrás: Index.hu, szimpatika.hu, agroline.hu
Kép: MikeLevin, internet – ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hozzászólások

1 Hozzászólás - “Új antioxidánst találtak a paradicsomban”
  1. blankucˇˇ szerint:

    ez az oldal hasznos azoknak………akik ezt tanulják……

Szólj hozzá: