Tojást és sovány húst ajánlanak kolintartalmuk miatt a várandós nőknek

Évtizedekkel később csökkentheti az utódnál a magas vérnyomás és a mentális problémák kockázatát, ha a várandós nő elegendő kolint fogyaszt, például tojás vagy sovány hús formájában – állapították meg amerikai kutatók.

Várandós nő.A Cornell Egyetem szakemberei elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben a kolin pótlását ugyanúgy ajánlják a terhesség alatt, mint most a folsavét.

Eva Pressman kutatásvezető és csoportja 26, a harmadik trimeszterben járó állapotos nőnél tanulmányozta az úgynevezett epigenetikai markereket.

A DNS-molekula környezetében, hozzá kapcsolódva kisebb molekulák találhatók, amelyek befolyásolják, hogy melyik gén, mikor van bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban. Ezek az epigenetikai tényezők igen fontos szerepet játszanak, mert kikapcsolhatnak védőgéneket vagy olyanokat, amelyek fehérjeterméke káros.

A vizsgálatba bevont állapotos nők étrendje vagy napi 480 milligramm, vagy 930 milligramm kolint tartalmazott.
A kutatók úgy találták, hogy a nagyobb dózisú kolint fogyasztó nők epigenetikai mintázata eltért, a test hormonaktivitását szabályozó géneknek megváltozott az állapota.

Kiderült, hogy a kortizon stresszhormon termelődését szabályozó gének kikapcsolódtak, az újszülöttek vérében pedig 33 százalékkal kisebb volt a kortizonszint. A kortizon hormon vérszintje összefügg a stressz és a metabolikus szindróma kockázatával. Pressman úgy véli, hogy a szorongásban és depresszióban szenvedő várandós nőknek kórosan megemelkedett kortizonszintjük csökkentése érdekében megelőzésként érdemes lenne kolint szedniük.

„Egyszer úgy írhatjuk majd elő a kolint a várandós nőknek, ahogyan most a folsavat. Olcsó, és az alkalmazott dózisban nincs érzékelhető mellékhatása” – idézte a kutatót a The Daily Telegraph című brit napilap.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: