Óriásamőbákat találtak a Föld legmélyebb pontján

Tenger élővilága.Óriásamőbákat találtak a Föld egyik legmélyebb pontján, a csendes-óceáni Mariana-árokban mintegy tizenegyezer méter mélységben amerikai tengerbiológusok.

A San Diegó-i Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói a National Geographic mérnökei által konstruált digitális kamerával és fényszórókkal felszerelt merülőegységet bocsátottak le júliusban, hogy feltérképezzék a Föld e kevéssé ismert területét.

A kutatók 10 641 méter mélységben fedezték fel a Xenophyophore tengeri egysejtű életformákat (protozoonokat). Ez a legmélyebb ismert élőhelye a 10 centiméteres nagyságot elérő amöboid egysejtűeknek. A korábbi Xenophyophore-rekorderekre az új-hebridai árokban, „mindössze” 7500 méteres mélységben bukkantak.

A rejtélyes egysejtűek károsodás nélkül képesek nagy mennyiségben felhalmozni ólmot, higanyt, urániumot, és jól viselik a mélytengeri létet – a sötétséget, hideget és a nagy nyomást.

„E gigantikus sejtek előfordulása a világ egyik legmélyebb pontján egy teljesen új kutatási területet nyit a biodiverzitás, a szélsőséges körülményekhez való alkalmazkodás tanulmányozására” – vélekedett az expedíciót szervező Doug Bartlett mikrobiológus.

A Mariana-árok a Föld legmélyebb pontja, ahol a tenger mélysége 11034 méter.

A Mariana-árok a Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén, Japán közelében, Tokiótól mintegy 2400 kilométerre, az azonos nevű Mariana-szigetcsoporttól keletre található.

A Mariana-árok 2250 km hosszú és 11034 méter mély (más mérések szerint 11022, vagy 10911 m).
Az árok legmélyebb pontja a Challenger (Kihívás) szakadék. Nevét Jacques Piccard svájci tudós kutatólaboratóriummá alakított halászhajója után kapta.

Mariana-árok felkutatása.

A Nereus nevű tengeralattjáró 2009-ben elérte az óceán legmélyebb ismert pontját. Ehhez egészen pontosan 10902 méter mélyre kellett süllyednie a Csendes-óceánban található Mariana-árokba. Több mint egy évtizede, 1998 óta nem járt arrafelé ember alkotta szerkezet, és a talaj elérésével a Nereus lett az egyetlen olyan működő tengeralattjáró, ami megjárta az árkot – elődeit ugyanis már rég kivonták a forgalomból. A személyzet nélküli járművet egy hajóról irányították, a kapcsolatot egy vékony kábelen keresztül tartották, de a Nereus képes magától is navigálni, haladni.

Forrás: MTI, wikipedia.org
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: