Lebomló bio-palack

Lebomló bio-palack.Áttörést hozhat az a magyar találmány ami búzából, kukoricából készít káros anyag nélkül lebomló bio-palackokat.

A palackok rövid időn belül lebomlanak a természetben.

Egy műanyag PET-palack tízezer hónap alatt bomlik le, míg a bio-palack 3-4 hónap alatt.

Magyarországon pedig évente 30 ezer kamionnyi kerül forgalomba a PET-palackból és mindennek csak a töredékét gyűjtik be és hasznosítják!

Nem PET, hanem PLA

A magyar kutatók által kifejlesztett bio-palackot kukoricából, búzából vagy cukorcirokból készítik, természetes biopolimer, egy olyan bioötvözet, ami teljes mértékben környezetkímélő, a földbe jutva gyorsan és káros anyagok nélkül lebomlik – 3-4 hónap alatt.

A komposztálódás folyamata úgy indul meg, hogy a szemétbe kidobott ételeket megtámadó baktériumok a palackra is átterjednek, és rövidesen eltüntetik azt. A magyar fejlesztők a környezettudatosság szempontján kívül a játékosságot is szem előtt tartották. A palackok összenyomhatók, kanyaríthatók, és egymásba lehet őket illeszteni.

Játékvár lebomló bio-palackokból. Ezt a tulajdonságot kihasználva, egyetemista aktivisták önkéntes munkájának köszönhetően 9500 kanyarpalackból épült vár a Népligetben, akik a figyelmet a környezettudatosabb életmódra akarták irányítani.

A klaszter egyébként nemcsak a PLA csomagolóanyagok fejlesztésével foglalkozik.

Legfontosabb célkitűzései közé tartozik a különböző nanoméretű töltőanyagokkal módosított politejsav (bio-polimer) fólia és egyéb műanyagot helyettesítő bio csomagolóanyagok jellemzőinek és gyárthatósági lehetőségeinek vizsgálata is.

Nem technológiai, hanem társadalmi-gazdasági probléma, hogy a PLA alapanyagból gyártott (nem műanyag) termékek környezetvédelmi termékdíját az illetékesek még mindig a műanyagéhoz (PET) sorolják, amivel az újabb és eleve drágább technológia piaci térnyerését nehezítik.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség örül az új megoldásnak, de azt mondja: a PET-palackok újrahasznosításánál gondot okozhat, ha bio-palackok kerülnek közéjük. Először meg kell teremteni azt a műszaki hátteret, amely lehetővé teszi, hogy elkülönítetten kezeljék a PET-palackot, és a bio-palackot, a PLA-t. Ha ezt megvan, az ügynökség komoly előnyben akarja részesíteni, termékdíj mentesíteni akarja a PLA-t.
Ez azonban még évekbe telhet.

Forrás: MTI, gtm.hu, harmonet
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: