Láthatatlan rajzok – Magyarósi Éva kiállítása

Magyarósi Éva animációs filmjét és rendhagyó állóképeit tekinthetik meg az érdeklődők a Láthatatlan rajzok című kiállításon péntektől a Műcsarnok projektgalériájában, a Mélycsarnokban.

Láthatatlan rajzok.

A június 17-ig látogatható tárlaton bemutatott animációs film a VJ-kultúra hang és mozgókép montázsaihoz áll közel, az állóképek a fotó, a kézirajz és a festmény jellemzőit elegyítik – közölte az intézmény.

Mint írják, Magyarósi Éva új filmje a korábbiaknál is jobban elrugaszkodik a történetmesélés talaján álló animációs film hagyományától, ehhez most egy önállóan is értelmezhető képsorozat, rajzok és üvegnyomatok társulnak. A Film Apámnak alcímet viselő első részben a művész friss gyászát jeleníti meg, kiterjesztve ezt a félelem és a sérülékenység általánosabb élményeire. Témája a legközelebbi szeretteink elmúlását kísérő emlékezet működésének megértése: az akaratlanul is megőrzött hétköznapi pillanatok megragadása és a gyászolt személy virtuális feltámasztására tett gondolatkísérletek.

A film régi családi fotók filmes és állóképi átdolgozása révén teszi látható a gyász és a szeretteink elvesztésének lehetősége miatt érzett kiszolgáltatottság racionális és irracionális vetületeit. Nemcsak a művész családi fotói bukkannak fel, hanem az általa meginterjúvolt holokauszt-túlélőktől elkért, vészkorszak előtt készült fotográfiák is. A kísérő hangmontázsban Vígh Mihály filmzenéje, Pilinszky A mélypont ünnepélye című verse, több haiku és a művész saját szövegei is elhangzanak.

A Láthatatlan rajzok című huszonhat perces film második részében Siegfried Lenz Németóra című könyvéből vett idézetek dominálnak, amely így Emil Nolde, a könyv főszereplőjének művészetével is párbeszédbe elegyedik. A film mindkét részéből az egyéni és a társadalmi emlékezet figyelmes, érzékeny ápolásának fontossága érződik ki.

A kiállításhoz kapcsolódva Kovács Olga pszichológus vezetésével az érdeklődők május 19-én pszichológiai játékon vehetnek részt, május 20-án Iványi-Bitter Brigittával, a kiállítás kurátorával tekinthetik meg a tárlatot. Irodalmi estet rendeznek május 24-én Magyarósi Éva és Podmaniczky Szilárd részvételével, május 31-én Magyarósi Éva Hanne, Léna és Ari Folman Libanoni keringő című filmjeit vetítik.

Június 2-án Kovács Olga pszichológus, szimbólumterápiás szakember tart foglalkozást, június 7-én beszélgetés és tárlatvezetés várja a közönséget Winkler Nóra Csillagtúra című könyve alapján, amelyet Magyarósi Éva illusztrált. Június 9-én és 16-án az alkotóval és Iványi-Bitter Brigittával láthatják a tárlatot az érdeklődők, 21-én ismét Magyarósi kísérleti filmjeit vetítik.

Forrás: MTI
Kép: grafika: Nyári Eszter, ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: