Könnyen szűrhető a vesebetegség

A vesék környéke. A veseelégtelenség korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet szakemberek a Vese Világnapja alkalmából.

Minden évben március második csütörtökén tartják a vese világnapját, amelynek célja az emberek tájékoztatása erről az alattomos betegségről – tudatta az MTI-vel közleményében a B. Braun Avitum Zrt. elnevezésű egészségügyi vállalkozás, amely Magyarországon elsőként kezdte meg 1989-ben egy dialízishálózat kiépítését.

A vese világnapja idén a szervadományozás és szervátültetés témája köré épül. A vesebetegségben szenvedők 2-3 naponta dialíziskezelésre járnak, hogy egy speciális gép segítségével kiürítsék szervezetükből a salak- és méreganyagokat. Azok számára, akik szervezete alkalmas rá, a művesekezelés alternatívája lehet a transzplantáció, amely lehetővé teszi számukra a korábbi életvitelükhöz történő visszatérést. Ez a megoldás azonban a betegek csupán 16-18 százaléka esetében jöhet szóba, a többiek számára a dialízis az egyetlen esély az életben maradásra.

Magyarországon jelenleg 846 beteg vár új vesére, akik a tavalyi Eurotranszplanthoz történő csatlakozás eredményeként sokkal nagyobb eséllyel juthatnak veséhez. A transzplantációhoz szükséges szerv származhat agyhalott és élő donortól is. Magyarországon – a törvény értelmében – mindenki feltételezett donornak számít, kivéve azt, aki életében tiltó nyilatkozatot tesz szervei felhasználásáról. Az élődonációnak is meghatározott feltételei vannak, elsősorban a beteggel genetikai rokonságban vagy bizonyítottan szoros érzelmi kapcsolatban lévő ember vállalhatja. A szervadományozást egy illetékes bizottság engedélyezi, miután elvégeztették a szükséges vizsgálatokat.

„Dialízisközpontunkban fontosnak tartjuk, hogy az összes betegünket tájékoztassuk a transzplantáció lehetőségéről, illetve eloszlassuk bennük a félelmet. Igyekszünk a lehető legtöbb információt eljuttatni betegeinkhez, és ha a transzplantáció mellett döntenek, akkor megadjuk az ehhez szükséges segítséget. Fontos, hogy a betegeinknek a legkiválóbb kezelést adjuk, mivel minőségi dialízis nélkül a szervezet nem állna készen a transzplantációra” – hangsúlyozta Kiss István professzor, a B. Braun Avitum Zrt. budapesti dialízisközpontjának orvosigazgatója. Kiemelte, hogy nagyon hasznosnak tartja az olyan figyelemfelhívó események megszervezését, mint a vese világnapja. „Az emberek nemcsak többet tudhatnak meg a vesebetegségekről és a rendszeres szűrés fontosságáról, hanem például az idei témának köszönhetően elgondolkoznak a szervdonáció, transzplantáció kérdésén is. Éppen ezért a világnap alkalmából március 11-én 9-12 óra között nyílt napot tartunk dialízisközpontunkban, ahová minden érdeklődőt sok szeretettel várunk” – tette hozzá.

A veseelégtelenség kialakulásának hátterében számos tényező állhat. Létrejöhet más betegségek szövődményeként, elhanyagolt bakteriális fertőzés miatt, de lehet velünk született rendellenesség is. Az időben észrevett vesebetegség gyógyszerekkel kezelhető, kifejlődése lassítható. Amikor a beteg már kritikus állapotban van, veséi leállhatnak, ezzel szükségessé válik az életmentő dialíziskezelés. Magyarországon a rendszeres szűrés hiányában az emberek több mint fele az utolsó pillanatban, végállapotú veseelégtelenséggel kerül orvoshoz, amikor már elkerülhetetlenné válik az azonnali dialízis. Ezért fontos, hogy mindannyian megismerkedjünk a glomerulus filtrációs ráta, a GFR fogalmával. A vesefunkció hatékonyságát leíró mérőszám azt mutatja meg, hogy adott idő alatt mennyi vér átszűrésére képes a szerv. Ennek ellenőrzését kérhetjük háziorvosunktól az éves rutin-szűrővizsgálatok alkalmával, így egyszerűen megbizonyosodhatunk veséink állapotáról – ajánlják a szakemberek.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: