Kisbolygóbányászat segítheti az emberiség „kirajzását”

Az aszteroidák nyersanyagvagyonának és vízkészleteinek kiaknázása segítheti az emberiség „kirajzását” a világűrbe – állítja a Deep Space Industries Inc. nevű amerikai cég, amely a kisbolygókon folytatandó bányászat céljából alakult.

Aszteroidak.

„Mindaddig csupán vendégek leszünk a világűrben, amíg meg nem tanuljuk, hogy miként hasznosítsuk kincseit.
A Deep Space (Mély Űr) feladata e források felkutatása, kiaknázása és feldolgozása civilizációnk megmentése érdekében, és azért, hogy segítsük az emberiség terjeszkedését a világűrben” – fogalmazott Rick Tumlinson, a cég elnöke.

A Deep Space a második aszteroidabányászatra szakosodott amerikai vállalkozás a Planetary Resources után, amely 2012 áprilisában alakult – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A cég tervei szerint már 2015-ben útnak indíthatják a kis terepkutató űreszközökből álló flottát. A mindössze 25 kilogrammos Firefly-ok (Szentjánosbogarak) az olcsó CubeSat műholdak szabványa szerint készülnek. Ugyancsak alacsonyra tervezik az űrbe juttatásuk költségét, hiszen nagy kommunikációs műholdakkal együtt állítják pályára a hordozórakéták.

„Minden eddiginél kisebb, olcsóbb és gyorsabb űreszközöket állíthatunk elő. Egy teljes Firefly-flottát indítunk útnak, amely megvizsgálná a Föld közelébe kerülő összes égitestet” – mondta Rick Tumlinson.

A Flirefly-flotta „kikövezi az utat” a 32 kilogrammos Szitakötőknek, a Dragonfly-űrhajóknak, amelyeket 2016 elejétől bocsáthatnak fel és amelyek képesek az aszteroidákon begyűjtött mintákat eljuttatni a Földre. A Szitakötők küldetése 2-4 éven át tart – a minták segítségével a cég kijelölheti a bányászati szempontból legkecsegtetőbb célpontokat, a többit pedig kutatóknak és gyűjtőknek értékesítik.

A Deep Space végső célja az aszteroidák nyersanyagvagyonának kinyerése és hasznosítása. A tervek szerint tíz éven belül megkezdődhet a bányászat – kezdetben a nyersanyagokat műholdak, később kozmikus napelemek építésére használják fel.

A cég szeretné kinyerni a kisbolygók vízkészletét is, amelyből az űrhajók legfőbb üzemanyaga, hidrogén és oxigén állítható elő. Ez kozmikus „üzemanyagtöltő-állomások” létesítését tenné lehetővé, ahol „tankolhatnának” a műholdak és űrhajók.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: