Kakaófogyasztással elősegíthető az egészséges agyműködés

Az idős emberek napi kakaóivással elősegíthetik az egészséges agyműködést – állította egy új tanulmány.

Kakaó.

A kutatók azt fedezték fel hatvan idős, nem demenciás ember vizsgálatakor, hogy napi két csésze kakaó fogyasztása javította az agy vérellátását azoknál, akiknél a kutatást megelőzően agyi keringési zavarokat tártak fel.

Azok a résztvevők, akiknél javult a vérellátás, a kutatás végeztével jobban oldották meg a memóriateszteket is – számolt be az eredményekről a Neurology című szaklap nyomán a BBC hírszolgálata.

Nem új a feltételezés, hogy a kakaónak köze lehet az érrendszer jó működéséhez. Kutatók szerint ez részben az ital gazdag flavonoid-tartalmának köszönhető.

A Harvard Orvosi Egyetem friss kutatása során hatvan embert arra kértek, igyon napi két csésze kakaót és ne fogyasszon csokoládét. Átlagéletkoruk 73 év volt és egyik csoportjuk magas, a másik alacsony flavonoid-tartalmú kakaót kapott.

A kutatás kezdetén végzett ultrahangvizsgálatok 17 résztvevőnél találtak agyi vérellátási problémákat. Függetlenül attól, hogy melyik kakaót fogyasztották, 88 százalékuknál tapasztalták a vérellátás és egyes memóriatesztek eredményinek javulását. Ezzel szemben akiknél zavartalan volt a keringés, azok közül csak 37 százaléknál javultak a tesztpontszámok.

MR-vizsgálattal azt is megállapították, hogy a vérellátási zavarral küzdők agyában nagyobb valószínűséggel találhatók kis, károsodott területek.

„Az egyes agyterületeknek a feladatvégzéshez többletenergiára, tehát jobb vérellátásra is szüksége van. Ez a kapcsolat fontos szerepet játszhat például az Alzheimer-kór esetében is” – magyarázta Farzaneh Sorond neurológus, a tanulmány szerzője.

Az alacsony és a magas flavonoid-tartalom nem okozott semmilyen különbséget a két csoport között, ez vagy annak köszönhető, hogy más anyag hatása vezetett az eredményhez, vagy annak, hogy elég volt a flavonoidok kis mennyisége is.

Simon Ridley, a brit Alzheimer-kutató Intézet igazgatója szerint a kakaó alapú gyógymód biztos nagyon népszerű lenne, ám korai még a hatásaira következtetni.

„Nem volt kontrollcsoport, tehát nem tudjuk megmondani, mások lettek-e volna az eredmények, ha a résztvevők egyáltalán nem isznak kakaót. Az biztos, hogy a vérkeringési zavar a memóriavesztés fontos kockázati tényezője és az érrendszeri problémák, valamint a hanyatló memória közti összefüggés pontosabb megértése új megelőzési módszerekhez és gyógymódokhoz vezethet” – fűzte hozzá Ridley.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hozzászólások

1 Hozzászólás - “Kakaófogyasztással elősegíthető az egészséges agyműködés”
  1. Edit szerint:

    Hangulatjavító-csoki-kakaó-de csak a nagyon jó minőségű.

Szólj hozzá: