Jobb vagy bal?

Ezzel az érdekes és szórakoztató kis teszttel megtudhatod, hogy a jobb vagy a bal agyféltekédet használod leginkább.

Természetesen tapasztalhatjuk, hogy milyen mértékben képes agyműködésünk ebben az esetben a vizuális érzékelésünk „becsapására”. Jó példát mutat arra, hogy az emberek érzékelése mennyire szubjektív, és mi az, amit valósnak érzékelünk.

Megtapasztalhatjuk, hogy egy kis gyakorlással hogy szerezhetjük vissza a látásunk mögötti elme- mechanizmus feletti irányítást.

Női sziluett.

Ha a lányt az óra járásával megegyező irányba látod forogni, akkor a jobb agyféltekédet használod.
Ha pedig az óra járásával ellentétes irányba látod forogni a lányt, akkor a bal agyféltekédet használod.
Néhány ember képes arra, hogy mindkét irányt felismerje, de a legtöbben csak egyféleképpen tudják nézni.

Természetesen mindkét irány lehetséges!

Ez a prezentáció azt mutatja be, hogy az agy két különböző fele különböző gondolkodásmódért felelős.

Bal agyfélteke:

Logikus, Következetes, Racionális, Analitikus, Objektív, Részletekre koncentráló

Bal agyféltekénk felel a beszédért, írásért; reálisan képes elemezni, logikusan gondolkodni, józanon racionális következtetésre jutni, érvelni. Természetéből adódóan hajlamos az információk összetartására (konvergálásra).

Mi jellemző a dominánsan a bal agyféltekéjét használó emberre?

Elsősorban az aggodalom, a kétely, az óvatoskodás, a részletekben való túlzott elmerülés. Tapasztalatai – kudarcok, fájdalmak – alapján kialakított (tév)hite miatt javarészt a kín és a csőd vezérlik a cselekvéseit. Akit a bal agyféltekéje ural, elnyomja erős érzelmeit; rengeteg időt pazarol arra, hogy elfojtsa az indulatait, ahelyett, hogy tudatossá téve, feldolgozná, megszelídítené azokat. A bal agyféltekénk segít a racionális elemzésben. A „balosok” tehát e módon próbálják megoldani a problémáikat, feladataikat, pedig minden nem rendezhető el csak a rációval és a logikával.

Jobb agyfélteke:

Véletlenszerű, Intuitív, Holisztikus, Összefoglaló gondolkodásmód, Szubjektív, Egészre koncentráló

Jobb agyféltekénk képekben gondolkodik, érzelmes és kreatív, fantáziadús és játékos; kockáztató, szabályszegő, kíváncsi és kezdeményező. Itt lakozik a depresszióra, a szeszélyességre, az ingatag emóciókra, valamint a káoszra és az őrületre való hajlam is.

Mi jellemző a dominánsan a jobb agyféltekéjére hagyatkozó emberre?

A könnyed, gyermeki, szinte reflexes szintű működés, nagyfokú ösztönösség. A nagy egészet egyetlen részlet felismerésével átfogóan látja. A „jobbosokat” a befogadás, a vizuális képesség fejlettsége, a fantázia és az álmodozás uralja. Jellemző rájuk, hogy képszerű érzékleteiken keresztül ragadják meg a valóságot, éppen ezért gyakran találgatásra kényszerülnek, hiszen valamiképpen ki kell tölteniük azon „fehér foltokat”, amihez a részformációkat a bal féltekétől kellene megkapniuk. A pontatlan adatok rögzülése a hibák helytelen megítéléséhez vezet, aminek végül frusztráció és kétségbeesés lehet a következménye.

A két agyfélteke közötti munkamegosztásban a baloldali agyi központ felelős a logikáért, a nyelvért, az elemzésért, a tényekért és a részletek megragadásáért. Itt található a nyelvi és szövegszerű emlékezet is. A jobboldali agyi központ képekben gondolkodik, s minden élményhez különös érzelmi értéket rendel. Itt található a vizuális emlékezet, az agynak ez a fele lát el bennünket kreatív impulzusokkal, ötletekkel.

A legtöbb ember valamelyik fajta gondolkodásmódot előnyben részesíti a kettő közül. Néhányan közülünk azonban képesek egyenlő módon használni mindkét agyféltekéjüket.

Általánosságban az mondható el, hogy az iskolában jobbára a bal agyféltekés gondolkodás mód a jellemző, míg a jobb agyféltekés aktivitás háttérbe szorul. A bal agyféltekés, relatív tantárgyak a logikus gondolkodásra, analízisre és pontosságra fókuszálnak. A jobb agyféltekés tantárgyak, a másik véglet, az esztétikára, érzésekre, és kreativitásra összpontosítanak.

A lenti kép érdekessége, hogy pillanatról pillanatra változik a forgás iránya, de csak mindig két kép esetében a harmadik bárhogy is figyeljük ellentétes mozgást fog végezni a másik két forgásirányhoz képest.

Jó szórakozást!

Forgó női sziluettek.

Forrás: internet
Kép: internet – ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: