Hosszú távon méri a testhőmérsékletet az e-tetoválás

Második bőrhöz hasonló, ultravékony, igen hajlékony és precíz elektromos lázmérőt fejlesztettek ki amerikai, kínai és szingapúri kutatók.

hőmérő-e-tetovalas.

A készüléket olyan könnyű alkalmazni, mint egy tetoválást utánzó matricát, és a páciens bőrének semmilyen kellemetlenséget sem okoz – ismertette a Phys.org portál a Nature Materials című szaklapban megjelent tanulmányt.

Az Illinoisi Egyetem John Rogers vezette kutatócsoportja évek óta dolgozik ultravékony elektronikus tapaszokon. Két évvel ezelőtt fejlesztettek ki egy szenzorokat, LED-eket, tranzisztorokat, rádiófrekvenciás kondenzátorokat, vezeték nélküli antennákat, áramvezető tekercseket, sőt napelemet is tartalmazó tapaszt.

Legújabb munkájuk eredménye már egy olyan tapasz, amely a bőrön úgy fest, mint egy tetoválás, és – mivel ezt erre a speciális célra fejlesztették – folyamatosan méri a test hőmérsékletét.

Az igen vékony eszköz kicsi, négyzet alakú, oldalhosszúsága kevesebb mint két centiméter, tehát ugyanaz a páciens több felületen is viselheti. Annyira hajlékony, hogy akkor is működik, ha a bőr mozgás közben ráncolódik.

A készülék célja, hogy rendkívüli pontossággal, folyamatosan mérje a bőr felszínén a testhőmérsékletet huzamosabb időn keresztül. Mivel a felhelyezés területén egyszerre több ponton is mér, megfigyelhető vele a hőáramlás, valamint a vérerek összehúzódása és kitágulása, amint a környezet ingereire reagálnak.

Széleskörű, lakossági használatra egyelőre nem áll készen a hőmérő, mivel külső áramforrás szükséges hozzá, ám a kutatók dolgoznak a megoldáson: a bőrre ragasztott tapasz esetében a napenergia, a szervezeten belül, egyes szervek felületére erősített készülék esetében az élő szervezetek energiája, a bioelektromosság lenne az ideális.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: