Egészségedre!

Amit eddig még nem tudtál!
Ha valaki prüszköl, miért mondják hogy „Egészségére!”?

Tüsszentő nő.Honnan is származhat ez a kifejezés?
Manapság amikor valaki tüsszent, akkor az jut az eszünkbe, hogy biztos megfázott, vagy allergiás valamire, vagy valami biztosan ingerelte az orrát.
De semmiképpen nem gondolnánk azt, hogy ez összekapcsolható az egészséggel. Egy kis utánajárás után kideríthetjük, hogy mikor is, és mire mondták azt a népek egymásnak, hogy „Egészségedre!”.

Ez a történet onnan kerekedhet ki, hogy kb. 100 évvel ezelőtt a férfiak körében használatos volt a tuba.

De mit is lehet tudni a tubáról?

A tuba az valójában őröléssel előállított dohánypor volt. Illatosítani is szokták, rózsaolajjal, levendulával, jázminnal. Ezt kellett a kézről az orrba felszívni, és mivel az orrban lévő nyálkahártyát a dohány erős szaga ingerelte, így harsányakat tüsszentettek tőle. Mivel egymásnak kínálgatták a dohányt, így mondták hozzá az, „Egészségedre” szót is. Úgy képzelhetjük ezt el, mint amikor koccintásnál mondjuk azt egymásnak, hogy „Egészségedre!”

A tubákozás amúgy a XVII. században Angliában jött először divatba, de aztán a XVIII. század során, az egész világon elterjedt. Kis szelencékben tárolták, amit maguknál hordhattak akár a mellényzsebükben is, vagy akár díszes ékszerként is viselhették a nyakukban. Sok tubákos szelence valóságos ötvösművészeti remekmű volt.

Tuba tartó szelence.

De mi is amúgy az a tüsszentés?
Mitől alakul ki és mi történik ilyenkor velünk?

Amikor valaki tüsszent, ez azért történik, mert a szervezete beindít egy önműködő védekező mechanizmust. Az orr nyálkahártyáján érzékeny idegvégződések vannak, amelyek bizonyos irritáció hatására kiváltanak egy reflexet. Az orrban lévő nyálkahártya íj módon akadályozza meg, hogy a por vagy más oda nem való dolog (baktérium, vírus) bekerüljön a szervezetünkbe. Ilyenkor ezek a dolgok nagy sebességgel hagyják el szervezetünket.

Nagy erejű tüsszentés.

Miért csukjuk be közben a szemünket?

Dülledt szemű nő.
Mert a tüsszentés közben, nagy nyomás keletkezik a szervezetünkben, (hihetetlenül hangzik, de közben minden testi funkció leáll) és a legnagyobb ebből éppen a szemünkre. Így csökkentjük védekezés képen a rá nehezedő nyomást azáltal, hogy becsukjuk. Így megakadályozzuk a kilökődéséét a szemüregből.És miért kell tüsszentenünk, ha a napba nézünk?

Biztos többször előfordult már ez veletek is. Az erős fény hatására, azonnal tüsszenteni kellett.
Ez akkor történik velünk, ha az erős fény a látóidegen keresztül ingerelni kezdi az orr nyálkahártyáját.
És így mindenképpen tüsszenteni fogunk tőle.

A tüsszentés sebessége elérheti akár a 160 km/órás sebességet is.
Éjszaka nem tudunk tüsszenteni, mert amikor alszunk, a tüsszentési ingert vivő idegeink is inaktívak.
Szex közben azonban tüsszenthetünk, mivel az idegek ilyenkor igen érzékenyek, ami kedvez a tüsszentésnek.

Czuczor Gergely [1862. A magyar nyelv szótára] „TÜSZSZEN v. TÜSSZEN”:
A szagló idegek csiklandozása következtében az orrizmai görcsösen öszvehuzódnak, s ez által az orrlikakon a levegő erős kitörő hangon ömlik ki. Pordohánytól tüsszenni. Nagyot tüsszenni. Máskép: prüsszen trüszszen.

Kép: visceral.deviantart.com
hazipatika.com, terebess.hu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: