Döntéshozó emlékezetünk a szemmozgást szabályozó agyi központban található

Az idegrendszerrel foglalkozó tudósok szerint eleve téves az a gondolat, hogy csak a pillanatnak élünk, mert pillanatnyi döntéseink rengeteg múltbéli döntés eredményei szerint alakulnak. Amerikai kutatók megtalálták az agynak azt területét, amely múltbeli döntéseinket és azok következményeit felhasználva jövőbeni viselkedésünket vezérli.

Emberi szem.

Marc Sommer és munkatársai azzal foglalkoznak, hogy igyekeznek megtalálni azokat az agyközpontokat, amelyek a különböző agyműködésfélékkel foglalkoznak. Vizsgálataik eddigi eredményeit a Neuron szakfolyóirat közölte.

Sommer professzor feltételezte, hogy az képességünk, amellyel folyamatosan ellenőrizzük és befolyásoljuk a gondolkodásunkat, ugyanazon agyterülethez kapcsolódik, és az agy homloklebenyében található. Agyunknak ez a része kezeli személyiségünk jelzéseit, a döntéseket és a társadalmi viselkedést is.

A kutatók egyes idegsejteket vizsgáltak a homloklebeny előtti agyterület hátsó és oldalsó részében. Erről a területről már ismert volt, hogy a mozgás tervezésével, szervezésével és szabályozásával foglalkozik. A kutatási területhez tartozott az agynak az a része is, amely az igen gyors szemmozgást vezérli: ez teszi lehetővé, hogy valamilyen mozgó pontot mindig pontosan szemmel tartsunk.

A kutatók vizsgálati alanyaiknak egyetlen vezérfényt vetítettek ki a képernyőre és véletlenszerű fényeket, amelyek kiszámíthatatlanul jelentek meg. A vizsgált személyeket arra kérték, hogy jelöljék meg a vezérfény helyét, ahol az látható volt és becsüljék meg, hogy mennyire voltak pontosak.

Az eredmény azt mutatta, hogy az emlékezés pontosságának megjelölésekor mindhárom, vizsgált agyterület jó egyezést mutatott, de a pontos becslés kizárólag a gyors szemmozgást vezérlő területhez kötődött. „Ha azt hisszük, hogy valami jót kapunk, az idegrendszeri aktivitás a gyors szemmozgást kezelő területhez kapcsolódik. Az életben szeretnénk jó élményekhez jutni, de ehhez az kell, hogy folyamatosan, gyorsan hasonlíthassuk azt, ami most történik, azokhoz a döntéseinkhez, amelyek a múltban történtek” – magyarázta a vizsgálat vezetője.

„Egészséges idegrendszer esetén ez kiválóan működik, de a skizofrénia vagy az Alzheimer-kór ezt a gondolkodási sort megszakítja. Ezeknél a betegeknél a jelen döntéseikhez a korábbiakra való visszaemlékezés zavart szenved” – olvasható a tanulmányban.

Forrás: MTI – Matos Lajos
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: