Az emberi test című kiállítás ismét Budapesten!

Az emberi test.

Idén ismét Budapesten lesz látható a The Human Body című kiállítás.

A tárlatot máltán nevezhetjük népszerűnek, hiszen olyan kérdésekre ad a laikusoknak is érhető módon választ, amely a legősibb időktől foglalkoztatják az emberiséget: hogy működik szervezetünk, milyen funkciót látnak el, hogy néznek ki belső szerveink, csontjaink, milyen elváltozásokat hoznak magukkal az egyes betegségek, milyen fejlődési folyamatokon megy keresztül a magzat az anyaméhben?

Nem elborzasztani vagy szenzációt akar kelteni Az emberi test című kiállítás, hanem az embert kívánja bemutatni, megdöntve számos tévhitet – hangsúlyozzák a tárlat szervezői.

A tárlat már nagy sikerrel mutatkozott be 2008-ban Budapesten, amikor több mint 300 ezer látogatót vonzott. Ezúttal a világhírű kiállítás február 24-től május 27-ig, három hónapon át lesz látogatható a Belváros szívében, a Budapesti Értéktőzsde volt épületében.

Az emberi test.

„Az új látványosságokkal gazdagított kiállítás több mint 150, különleges eljárással preparált emberi testet, illetve testrészt mutat be, háromdimenziós valósághű képet tárva a látogatók elé a bőrünk alatt található csodálatos szerkezetről, az emberi testről és annak működéséről.
Lehetőséget adva arra,

hogy egyszer úgy istenigazából nézzünk magunkba!”

A kiállítás létrehozásához használt technika a plasztináció. Lényege, hogy az emberi szöveteket alkotó sejteket folyékony szilikonnal töltik fel, így a szövetek megőrzik eredeti rugalmasságukat és állagukat. Ezáltal lehetőség nyílik a test minden egyes alkotóelemét – a csontokat, izmokat, idegeket, véredényeket és szerveket – valósághű állapotban bemutatni. Ez hosszú, aprólékos munkát igénylő folyamat, egyes teljes alakos kiállított preparátumok elkészítése évekbe telik. Az eljárás során a szakemberek maximális figyelemmel, óvatossággal és tisztelettel bánnak a testekkel és testrészekkel.

Az emberi test.

„Minden ember számára létkérdés, hogy pontosan ismerje saját testének működését. Nem árt tudni, hogy milyen folyamatok játszódnak le bennünk, ha futunk, ha koplalunk, ha tornászunk, ha rendszertelenül eszünk vagy éppenséggel degeszre tömjük magunkat. És vajon hogy fest tüdőnk néhány évnyi aktív dohányzás után?

Ahogy feltárul előttünk a testünk, úgy kapunk választ a már meglévő kérdéseinkre, illetve fogalmazódnak meg bennünk újabbak fájdalmainkkal, betegségeinkkel vagy egyszerűen életfunkcióinkkal kapcsolatban.

A kiállítás életre szóló élményt jelent és a tapasztalatok szerint komoly életmódváltásra ösztönöz. Végigjárva a kilenc galériát, képet kapunk az emberi test felépítéséről, működéséről és arról is, hogy milyen rombolást végezhetnek a káros szenvedélyek”.

Budapest után a tárlat közép-európai kiállítássorozat keretében Prágában, Pozsonyban, Belgrádban, Ljubljanában és Bukarestben lesz látható.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: