Az alma jótékony hatásai
Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel a gyomorban, és ezt már az ókorban is tudták róla ezért az almát méltán nevezhetjük a gyümölcsök királynőjének. Az egészséges életvitel elengedhetetlen része.
Vélhetőleg Közép-Nyugat-Ázsiából származik. A rómaiak már 2000 évvel ezelőtt 30 különböző almafajtát ismertek. Azóta – a keresztezéseknek köszönhetően – a méretben, formában, színben és ízben különböző fajták száma ezer fölé emelkedett.
Ezt a gyümölcsöt ehetik a csecsemők legelőször, valószínűleg ez sem véletlen. A benne található vitaminoknak (A, B és C) köszönhetően kiváló egészségmegőrző hatása van.
Az alma 85% vízen kívül 12% gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint, cserzőanyagot,20 féle ásványi anyag – többek között a kálium, a kalcium, a foszfor, a magnézium, nátrium, a cink, a fluor, a jód és a szelén – hozzájárul a szervezetünk immunrendszerének megfelelő működéséhez. Valamint A-, B1 -, B2-, B6-, PP-, C-, E-vitamint és béta-karotint tartalmaz.
A flavonoid antioxidáns tartalma is jelentős, melyek a gyümölcs héjban találhatók meg. A flavonoidok, mint köztudott erősítik az immunrendszert, gátolják a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatok kialakulását, gyulladáscsökkentő, továbbá a vírus- és baktériumölő hatásuk is van, tehát egészségvédő szerepük kiemelkedően jelentős. A pektin vérkeringést serkentő hatásával érelmeszesedéskor válhat hasznossá. Az alma csersavtartalmának köszönhetően barnul meg a gyümölcshús rövid időn belül, ha megvágjuk. A savas lé frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát.
A hasmenésre jöhet az alma
A magas pektintartalom az alma talán legismertebb tulajdonsága. A pektin különleges szénhidrát, amelyet az emberi szervezetben lévő enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké (rövid szénláncú zsírsavakká) alakítják, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését. Ezért a finomra reszelt alma csökkenti a hasmenést.
Almadiéta hasmenés esetén:
A betegnek korához mérten 500 – 1500 gr kimagozott almát adunk anélkül, hogy folyadékot kapna. 3 nap után könnyű étrend megengedett.
A diétázók kitűnő társa:
Ugyanakkor az alma salakképző anyagokat (cellulóz, pektin) is juttat a szervezetbe, amelyek fontos szerepet játszanak a koleszterin, valamint a szervezetben keletkezett vagy oda bejutó toxikus, esetleg rákkeltő anyagok, mérgező nehézfémek kiürülésének elősegítésében is. Az alma salakképző anyagai révén a fogyókúrákba is jól illeszthető gyümölcs.
Almakúra ajánlott köszvény, elhájasodás, vese és húgycső betegségeinél. Ilyenkor az almán kívül a napi étrendbe esetleg egy kevés rozskenyér vagy kétszersült beiktatható. Általában szintén 3 napig ajánlott a kúra.
Alma-rizs diéta:
Alma-rizs napokat hetente egyszer vagy havonta kétszer két napon át, hétvégén tarts, így megszabadulhatsz a túlsúlytól. A diéta napjain összesen 300 g barna rizst és 1 kg főzött almát fogyassz, ez utóbbit szükség szerint kevés mézzel ízesítheted. Ezt az adagot legalább öt részre oszd el a nap folyamán. Ez az étrend tehermentesíti a szívet és a veséket, valamint normalizálja a vérnyomást. Magas vérnyomás, főleg a veseeredetű magas vérnyomás esetében is kedvező hatású ez a kúra.
Vérkeringést serkentő hatásával érelmeszesedéskor válhat hasznossá. Az alma csersavtartalmának köszönhetően a savas lé frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát és jó hatást fejt ki a máj működésére. Hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat.
Az almaecet:
Az almaecet „gyógyszerként” való alkalmazásánál arra kell ügyelni, hogy természetes, hidegen sajtolt almaecetet használj, aminek zavaros-sárgás a színe!
Az almaecet sokoldalúan használható: szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el, különösen sok káliumot tartalmaz, ami tisztítja a vesét, serkenti az emésztést, a belekben pedig megakadályozza a rothadást okozó baktériumok munkáját és elszaporodását. Az összes szövetre – különösen a gyenge kötőszövetre – kedvező hatással van, ezáltal késlelteti az öregedést. Az almaecet feloldja a koleszterin okozta lerakódásokat, tehát késlelteti az érelmeszesedést. Az acetilszalicil-savhoz hasonlóan hígítja a vért, elősegíti a sebgyógyulást, és erősíti a szervezet ellenálló képességét. Kúraszerűen 6-8 hétig lehet fogyasztani betegségmegelőzés céljából.
Egy pohár langyos vízhez keverj két teáskanál almaecetet és egy teáskanál mézet, majd reggeli előtt fél órával kortyolgatva idd meg! Méz helyett tehetsz bele tartósítószer- és cukormentes zöldség- vagy gyümölcslevet.
A maggal csak óvatosan!
Az alma magjában található B-17 vitamin ciántartalmú vegyület! Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület. A sárgabarack, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, szilva, mandarin és hasonlók tartalmazzák ezt a faktort; nemritkán rendkívül magas, akár 2-3%-os koncentrációban.
Érdemes tudni azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma.
Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.
A közmondás szerint is: Minden nap egy alma és az orvos távol van tartva!
Kép: ismeretlen szerző
