A víz „megolajozza” az agyat

Azt már eddig is tudtuk, hogy testünk 65-75 % víz és hogy szervezetünk számára nélkülözhetetlen a víz fogyasztása, de talán azt eddig nem gondoltuk volna hogy a víz lehet agyunk természetes olaja is egyben.

Tiszta  víz.

A víz „megolajozza” az agyat: 14 százalékkal gyorsabban járhat az esze annak, aki gondolkodást igénylő feladat megoldása előtt megiszik fél literrel – állítják brit kutatók.

A kelet-londoni és a Westminsteri Egyetem tudósai 34 önkéntest kértek meg arra, hogy szellemi teszteket oldjanak meg azután, hogy előző éjjel nem isznak semmit. A reggel „szomjgyomorra” érkezőknek azután minden teszt előtt adtak egy gabonafélékből készült kekszet, vizet azonban csak a csapat egyik felének. A szomjazók 14 százalékkal nehézkesebben boldogultak a feladatokkal.

„Agyunk mintegy 80 százaléka víz, nyilvánvaló, hogy igen fontos elegendő mennyiségűvel ellátni” – idézte Caroline Edmonds pszichológust, a kutatás vezetőjét a The Daily Telegraph című brit lap.

Edmonds szerint a szomjúságérzet elvonhatja a figyelmet a feladattól, amit különösen fontos tudni azoknak, akiknek a munkája erős szellemi összpontosítást igényel. A kutató ezek után azt akarja vizsgálni, hogy a víz hőmérséklete befolyásolja-e a szellemi teljesítményt és hogy pontosan mennyi víz kell a leggyorsabb észtempóhoz.

Néhány fontos tudnivaló:

Dehidratáció: Így hívják azt az állapotot, amikor rendszeresen kevesebb vizet iszunk meg a szükséges napi 2,5 – 3 liter tiszta víznél.

Ha huzamosabb ideig nem iszunk elég ivóvizet, fokozatosan csökkeni kezd a sejtcellákban található víz aránya a sejteken kívűl található arányához képest. Dehidratáció során a sejtek cellái akár 28%-ukat is elveszíthetik vízkötegeiknek. Ez határozottan rosszat tesz a normális sejtműködésnek, károsítva ezzel a bőr állapotát, a kiválasztásban részt vevő szervek (vese és máj) működését, végül az agyat és a szívet is.

A tiszta víz testünk létfontosságú alkotórésze. Oldószer és vivőanyag, hiszen segíti a tápanyagok felszívódását, feloldja és eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges égéstermékeket.

Elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez, a biokémiai folyamatokhoz és a hőszabályozáshoz.

Testünk optimális működéséhez naponta testsúly 30 kg-onként legalább 1 liter tiszta víz szükséges, de a nyári nagy melegben és intenzív sportolásnál ez felmehet a duplájára is.

Kismértékű, mindössze 2 százalékos folyadékveszteség esetén is megbillen a vízháztartás, és jelentősen csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítmény.

Tehát láthatjuk mennyire fontos a megfelelő folyadékpótlás! Ezért ne feledkezzünk meg róla, és igyunk minél többször, hisz magunknak teszünk jót vele.

Forrás: MTI, fitway.hu
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hozzászólások

1 Hozzászólás - “A víz „megolajozza” az agyat”
  1. Edit szerint:

    Nagyon fontos információ.mindenkinek ajánlom. Egy Japán kutató-felfedezte a víz információ tároló és vivő
    képességét, ha jól emlékszem Svájcban van a VÍZ-központ. Annyi minden van, amiről nem tudunk, de úgy
    látszik-minden, mindennel összefügg- Az emberi élethez bizonyosan kell a víz, ezért védeni és óvni kell
    a vízkészletet minden káros anyagtól,behatástól.

Szólj hozzá: