A kórustagok pulzusszáma összehangolódik

A kórustagok teljes összhangban énekelnek, eközben a pulzusszámuk is egymáshoz igazodik – mutatta ki egy tanulmány.

kórus.

Svéd kutatók különböző kórusművek előadása közben mérték az énekesek pulzusát. Azt találták, egyszerre emelkedik és csökken, amikor az énekesek a szólamot együtt éneklik – idézi a BBC hírszolgálata a Frontiers in Psychology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

A tudósok úgy vélik, azért alakul egy ütemre a karénekesek pulzusa, mert összehangolják a levegővételt.

„A pulzus gyorsul, ha belélegzünk, ha pedig kiengedjük a levegőt, lassul. Tehát aki énekel, kilégzéskor szólaltatja meg a dallamot, ilyenkor a pulzus lassabb. A dallamívek közti szünetek alatt az énekes levegőt vesz, a pulzus ekkor szaporább lesz” – magyarázta Björn Vickhoff, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatója.

A tanulmány szerint a kórustagok pulzusa a zenemű szerkezetét követi, ezt támasztotta alá a kutatás.

Különböző kórusművek előadása közben mérték 15 karénekes pulzusát. Azt találták, minél strukturáltabb volt a mű, annál nagyobb összhangban nőtt vagy csökkent az énekesek pulzusszáma.

A lassú daloknál még teljesebb összhangot tapasztaltak. Azt is felfedezték, a karéneklés lassíthatja a pulzust. Szerintük ez a tudatos levegővételnek köszönhető.

„Kilégzéskor működésbe hozzuk a bolygóideget, amely az agyat összeköti a szívvel. Hatására a pulzus lassul” – értelmezte Vickhoff.

A tudósok most a karének egészségügyi hatásait szeretnék megvizsgálni. „Az énekesek légvétele nagyon közel áll a jógalégzéshez és az irányított légzőgyakorlatokhoz. Ezekről már jelentek meg vizsgálati eredmények.
Mind kimutatták a vérnyomáscsökkentő hatást. Azt szeretnénk megtudni, a közös énekléssel szintén javíthatunk-e az egészségünkön” – fűzte hozzá Vickhoff.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hozzászólások

1 Hozzászólás - “A kórustagok pulzusszáma összehangolódik”
  1. Edit szerint:

    Nagyon érdekes megfigyelés kóruson belül. Lényeg,hogy van pozitív egészségügyi hatása.
    Már régóta ismert, hogy a gyerekek az ovodában énekléssel összeszoknak, a közös élmény hatására.
    Régen a fonóban, „kiénekelték”-amit mondani, üzenni akartak. A zene-ének-dallam-fantasztikus, kell, kell.

Szólj hozzá: