A koffeintől a méhek is elcsábulnak

A mézelő méheket jobban csábítja a koffeines nektár, mint az akár azonos minőségű, de koffein nélküli, és ezt bizonyos növények ki is használják – állítják új tanulmányukban a Sussexi Egyetem tudósai.

bee coffee.

Egyes növények a nektárjukban megjelenő másodlagos összetevő, mint a koffein segítségével képesek lehetnek arra, hogy becsapják a méheket, és elnyerjék lojalitásukat, noha esetleg nem a legjobb minőségű táplálékot biztosítják számukra – magyarázta Margaret Couvillon, a Sussexi Egyetem kutatója.

A koffein afféle drogként működik: odavonzza a méheket a nem túl jó minőségű nektárhoz is. A becsapott méhek pedig szépen gyűjtik a nektárt – tette hozzá kollégája, Roger Schürch.

Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a méhek koffein hatására jobban tanulnak és emlékeznek illatokra. Az eredmények arra utaltak, hogy a jutalmazásnak van szerepe a méhek agyában.

Couvillon elmondta, hogy sok virágos növény nektárja tartalmaz alacsony koncentrációban koffeint. A kutatás során a méhek viselkedését vizsgálva megállapították, hogy a koffeintartalmú nektárból a méhek többet gyűjtöttek, és társaikat is rávették jellegzetes táncukkal, hogy gyakrabban repüljenek a koffeines nektárú növényhez. Szívesebben tértek vissza a méhek azokhoz a helyekhez, ahol koffeines nektárt találtak, még akkor is, amikor a táplálékforrás már elapadt. A koffeint szürcsölő méhek kevésbé igyekeztek más forrásokat keresni – ismertette a tanulmányt a phys.org portál.

A tapasztaltak alapján a kutatók egy olyan modellt állítottak fel, amely arra utal, hogy a koffeines nektár miatt csökkenhet a kolóniák méztermelése, ha a növények csökkentik nektárjuk édességét. A kutatás eredménye aláhúzza, hogy a növények és beporzóik érdekei nem mindig vannak összhangban egymással.

A tudósok szerint érdemes lenne kideríteni, hogy a koffeinen kívül más összetevők hogyan hatnak a méhekre. „Lehetséges, hogy a kémia népszerű módja annak, amivel a növények felülkerekednek a beporzóikon” – vélekedett Couvillon.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző, coffee-stencil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: