A kávézacc egészséges antioxidánsok gazdag forrása

Spanyol kutatók szerint étrend-kiegészítők bioalapanyagaként szolgálhat a kávézacc, mivel egészséget védő antioxidánsok gazdag forrása.

kávézacc.

Világszerte több millió csésze kávét fogyasztanak el az emberek, a kávézás nyomán 20 millió tonna kávézacc termelődik évente. Többsége a szemétben köt ki, bár manapság a háztartásokban, gazdaságokban bizonyos, de csekély mennyiséget felhasználnak földek trágyázására és rovarok elűzésére is.

Maga a kávé egészséges antioxidánsok gazdag forrása. A Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kutatócsoportja Maria-Paz de Pena vezetésével azt próbálta kideríteni, hogy a különféle típusú kávék elkészítése során mennyi antioxidáns marad a kávézaccban.

Megvizsgálták a filteres főzőkben, az espresso gépekben, a francia dugattyús főzőkben és a kotyogókban készült kávék maradványait, és megállapították, hogy a bennük lévő fő hatóanyagok – a koffein, a klorogénsav és az őrlés során keletkező polimer, a melanoidin – négyszer-hétszer több antioxidánst tartalmaznak, mint az elkészített kávé. A legtöbb a filter, az espresso és a dugattyús főzőkből származó zaccban van, kevesebb a kotyogókban keletkezettben – olvasható az eurekalert tudományos hírportálon.

A szakemberek megjegyzik, hogy ha ezeket az antioxidáns vegyületeket sikerül kivonni a zaccból, a maradék a továbbiakban felhasználható talajjavításra.

kávézacc.Mire használható még?

Biztos hallottunk már róla, hogy a kávézacc ezer meg egy dologra jó, például kertészkedés közben kedveskedhetünk vele tápanyagért kiabáló növényeinknek.

Az örökzöldek és a rózsáink azok – amik szeretik a savas virágföldet így bizonyára hálásak lesznek nekünk ha néha megszórjuk a tövüket egy kis zaccal.

Kávéval trágyázott virágoskertben pedig nem fog gondot okozni a helyi macskák ürüléke sem, mert ugyanis a cicák nem tesznek oda, ahol érzik a kávé szagát.

Magunkra dörzsölve pedig táplálja a bőrt, eltávolítja az elhalt hámsejteket, és nem utolsó sorban kellemesen puhává és feszessé is varázsolja azt.

De ezen kívül használhatjuk még súrolásra, és zsíroldásra is alkalmas. Tisztítóereje érdességében és savasságában rejlik, éppen ezért kiváló alternatív súrolószer; zsíros, olajos vagy éppen rozsdás felületek tisztításra. Elsősorban a grillsütő, a tűzhely, a sütő és a lábosok tisztítására szokták alkalmazni a házi súrolót.
Tipp: a nagyon zsíros felületeket érdemes száraz zaccal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd papírtörlővel átdörzsölni a felületet.

Zacc a lefolyóban

A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik, erős zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: