A Hold-völgy

Hold-völgy, Chile.

A Chilében található Atacama sivatagot talán az egyik legbarátságtalanabbnak említik, mégis a közepén található másvilági táj geológia csodaországnak számít.

Az Atacama-sivatag az egyik legszárazabb hely a Földünkön.
A sivatag egyes részein a kutatók a legalaposabb vizsgálódás után sem fedezték fel az élet semmilyen jelét. A régió ilyen szempontból egyedülálló a Földön, ezért a NASA gyakran itt teszteli a jövőbeli mars-szondák műszereit.

A Salt-hegység északi csücskében elhelyezkedő egész terület egy felszínre került ősi tómeder, amely az évezredek folyamán megdőlt, megcsavarodott és fölnyomódott. Az állandó szél és alkalmi eső azután a ma látható holdbéli tájjá faragta a köveket, amelyek színes ásványi lerakódásokban gazdagok, vörös és narancsszínű vasvegyülettel csíkozottak, vagy tiszta sóval gazdagon díszítettek. A naplemente állandó változó színei Földön kívüli tájjá alakítják a völgyet.

Hold-völgy, Chile.

A Hold-völgye a maga csillogó fehér só takaróval borított felszínével olyan tökéletesen jeleníti meg az égitestet, hogy a híres naplementékért, melyeket a völgyet átszelő, hatalmas homokdűne tetejéről szemlélhetnek meg azok a turisták, akik igazán különleges látnivalót szeretnének a magukénak tudhatni, és egy csodálatos lélegzetelállító látványban részesülni, előszeretettel látogatnak meg.

Megemlíthető azonban, hogy ez az ökoturizmus ami manapság nagyon divatos jelenség, sajnos a Föld egyes területein káros hatással van a környezetre. Az utazók kényelmét biztosító túlzott víz és energiaforrások kiaknázása, és a természetes területek romlása és a hulladékok hátrahagyása sajnos mind -mind maga után vonják a romlás jelenségét.

Forrás: wikipedia.org
Kép: Dr. Horváth József

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: