A gyógyító kurkuma

A kurkuma megvédhet bennünket a szellemi leépüléstől.

Kurkuma.

Védhet a szellemi leépüléstől, ha hetente egyszer-kétszer kurkumával fűszerezett ételt, például curryt fogyaszt valaki – idézte svéd kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online portálja.

Ecetmuslicákkal végzett kísérleteikben a Linköpingi Egyetem szakemberei úgy találták, hogy azok a gyümölcslegyek, amelyeknek a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint adagolták, 75 százalékkal tovább éltek társaiknál. A megállapítás segít megmagyarázni azt is, hogy miért ritkább a szellemi leépülés az indiai idős emberek körében nyugati kortársaikhoz képest.

A kurkumin nem oldotta fel ugyan modellállatokban az amiloid fehérjeplakkokat, de felgyorsította az új idegszálak képződését azáltal, hogy csökkentette az úgynevezett oligomerek (összecsapódott fehérjék) mennyiségét, amelyek a káros plakkok előformái. „Az eredmények igazolták, hogy az oligomerek azok, amelyek a leginkább ártanak az idegsejteknek” – hangsúlyozta Per Hammarstrom kutatásvezető.

„Most azt mutattuk meg, hogy állatmodellben kis méretű molekulák is befolyásolhatják az amiloid fehérjék képződését” – tette hozzá a kutató. Több elmélet született már arról, hogy az oligomer fehérjék miként járulnak hozzá az Alzheimer-kór kialakulásához, a mostani tanulmány ezekhez szolgál újabb adalékkal.

A kurkumint a kurkuma gyökeréből nyerik ki, és évezredek óta használja gyógyításra a keleti orvoslás. Támogatja a szívet, segíti az emésztést, véd a fertőzések ellen, de nemrégiben rákvédő és trombózisellenes hatásairól is beszámoltak.

Az eredeti tanulmányt a PLoS One című tudományos portálon ismertették a szerzők.

Kurkuma.A Kurkuma

A kurkuma őshazája Dél-Ázsia, a gyömbérfélék családjába tartozik ez az évelő, illatos, lágyszárú fűszernövény.

A kurkuma növényből vonják ki ezt a narancssárga port amit az indiai konyha egyik alapfűszereként használják.
Az ételeket ízesítik és színezik vele.

A kurkuma biológiailag aktív összetevője a kurkumin, illetve ezek származékai, a kurkuminoidok számos kedvező hatás van: ismert antioxidáns, gyulladásgátló, májvédő, vírus, baktérium és gombaölő hatású.

 

Gyógyító hatását mind az ajurvedikus indiai orvoslásban, mind a kínai orvosok előszeretettel használják már ősidők óta, például a sárgaság gyógyítására. Többek között csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti a szívinfarktust és az agyvérzés kockázatát, a gyomorhurut és a gyomorsavtúltengés ősi szere.

Növeli a nyálkatermelődést, és védi a gyomrot. Ezen felül csillapítja a hányingert. A kurkuma hagyományos gyógyító szere a májnak is, mert javítja működését és az epekiválasztást is serkenti. Hatása ismert még gyulladásgátló, koleszterincsökkentő és vérhígító tulajdonságai miatt is.

Forrás: MTI, egeszsegeletmod.hu
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: