Karikás szemek

Karikás szemek.A szemek alatti területen jelentkező sötét karika leggyakrabban örökletes tulajdonság, rendszerint a család többi tagjánál is előfordul.

Azonban a kor előre haladtával enélkül is egyre többeknél megfigyelhető ez a fajta pigmentációs elváltozás.

A 30-as, 40-es években a szemek alatti sötétebb terület valójában nem a bőr színének változása miatt jelenik meg, hanem az arc vonalának megváltozása miatt vetül a szemüregre árnyék, a bőr öregedésének természetes folyamataként.

A szem körüli bőr alatt hajszálerek hálózata található, melyek igen hamar reagálnak a keringés változásaira, az oxigénhiányos állapotra.
Ezekben az esetekben is könnyen alakulnak ki sötétebb karikák.

A szemhéjak naponta több ezer mozgást végeznek, így állandó terhelés alatt áll a bőr.
A hámszövet itt gyorsabban újul meg, mely idővel a támasztószövet gyengüléséhez vezet.

Milyen okai lehetnek a karikás szemnek?

Az első helyen áll az alváshiány, a hosszú ideje fennálló stressz. A hajszolt életmód, az élénkítő szerek (kávé, tea) túlzott használata, kevés folyadékfogyasztás.

A dohányzás során felszálló füst is károsítja a bőrt, száríthatja azt. A számítógép monitora előtt eltöltött sok idő nemcsak a szemet rontja, hanem karikák is feltűnhetnek.

A nők esetében a hormonális változások is befolyásolhatják a karikák kialakulását, terhesség és menstruáció időszaka alatt gyakrabban fordulhatnak elő.

Kialvatlanság.A bőrtípus is hajlamosíthat.

Az emberek nagyon különböző adottságúak lehetnek: valakinél szinte állandósulnak a karikák, valakinél pedig élete során csak nagyon ritkán fordulnak elő.

Ez legfőképp a bőrvastagságtól és hajszálérhálózat állapotától függ, ám a bőrben lévő pigment anyag mennyisége is befolyásolhatja. A karikás szem a nőket és a férfiakat egyaránt érintheti.

A szem körüli bőr igen vékony, és érzékeny a testben zajló anyagcsere-változásokra, így elég hamar jelzi, ha nincs valami rendben.

Betegségeket is jelezhet!

Az egyéni adottságok mellett az eltérések betegségeket is jelezhetnek, így fontos, hogy figyeljünk az arcbőr, szemek változásaira.

Okozhatják vérkeringési és anyagcsere problémák, máj-, vese- és szívpanaszok, vashiány, esetleg a petefészek rendellenességei. Ezért ha rendszeresen karikásak a szemeink, érdemes orvoshoz fordulni!

Karikás szem.Megelőzés:

 • Fontos a bőr megfelelő hidratálása, elengedhetetlen a ráncok és a karikák elkerülésénél.
 • A rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.
 • A stressz csökkentése életünkben, relaxáló, lazító gyakorlatok segítségével.
 • Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, tiszta víz formájában.
 • Egészséges étrend kialakítása, mivel a vitaminhiány is, különösen a K és B12, hozzájárulhat a csúnya bőr, ill. a sötét karikák kialakulásához.
 • A dohányzás mellőzése, elhagyása.
 • Rendszeres szemtorna. A szemgimnasztika is segíthet a szem alatti karikák eltüntetésében, a mozgás hatására ugyanis élénkül a vérkeringés, és csökken a szem fáradtsága. Mozgasd a szemedet lassan jobbra, balra, majd fel és le! Ismételd meg többször rövid pihenőkkel!
 • Napi 30 perc mozgás: A mozgás segít helyreállítani a vérkeringést és az anyagcserét, így a szem alatti karikák eltüntetését is gyorsítja. Válaszd a számodra legmegfelelőbb mozgásformát, az eredmény semmiképp nem marad el.
 • Forrás: napidoktor.hu, webbeteg.hu,
  Kép: ismeretlen szerző

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: