Az UV sugárzás veszélyei a szemre

A jó idő beköszönte és az egyre több napsütéses órák száma nemcsak a szabadban való kellemes időtöltésre ad lehetőséget, hanem arra is, hogy gondoskodjunk a káros napsugarak elleni megfelelő védekezésről!

A szem védelme.

Napjainkban egyre népszerűbbek a szabadban végzett tevékenységek és elengedhetetlen a napsugárzás ellen való megfelelő védelem. De nemcsak a bőrünk szempontjából hanem a szemünk védelméről sem szabad megfeledkeznünk. A napsugárzás jelentős mennyiségű UV-sugárzást is tartalmaz, ami megfelelő védelem hiányában a szem szöveteit károsíthatja.

Az ultraibolya sugárzásnak 2 fő típusa van, az UV-A és az UV-B sugárzás. Az UV-A a hosszabb hullámhosszúságú sugárzás, hullámhossza közel van a már szemmel is látható kék fény hullámhosszához. Az UV-A sugárzás felelős a bőr barnulásáért és a bőr öregedésében is szerepet játszik. Az UV-B sugárzás az aktívabb, alacsonyabb hullámhosszúságú sugárzás, ami hólyagos bőrégést okozhat, és a bőrrákkal is összefüggésbe hozható.

A szemet érő UV-sugarakat a szaruhártya többnyire kiszűri, a hó vagy a víz által visszavert fény magas UV-szintje azonban már gyulladást okozhat. Ez az állapot nagyon fájdalmas, a gyulladt szem bármilyen fényhatásra igen érzékeny, olyannyira, hogy néha a beteg nem is képes nyitva tartani a szemét. A kötőhártya ereinek tágulata miatt „vörös szem” és könnyezés jelentkezik. Jóllehet a gyulladás körülbelül 48 óra alatt elmúlik, a lehetséges károsodás kizárása érdekében mégis tanácsos szemorvost felkeresni, aki fájdalomcsillapító szemcsepp adásával segíthet a beteg állapotán.

A szem védelme.A rövid idejű UV-sugárzás csak kisebb károsodást okoz. Az UV-hatásnak hosszabb ideig kitett kötőhártya azonban megvastagszik és felszínén ún. kúszóhártya, orvosi nevén pterygium képződik.

Ez a lassan kialakuló és fokozatosan növekvő elváltozás elfedi a szaruhártya egy részét, amennyiben eléri a pupilla előtti területet, rontja a látást. Egyetlen kezelési módja, a viszonylag egyszerű műtétnek számító sebészeti úton történő eltávolítás.

Az elváltozást minden esetben szakértőnek kell megvizsgálnia, hogy megállapítsa, valóban pterygiumról, vagy más komolyabb kinövésről van-e szó.
Az UV-sugárzás, főként az UV-B típusú bizonyítottan összefügg a katarakta kialakulásával. Ilyenkor a lencse elhomályosodása akadályozza a látást, olyan, mintha koszos ablakon át szemlélnénk a világot. Komoly esetekben a hályogokat megműtik, az eltávolított lencsét műlencsével pótolják. Sokáig a kataraktákat a korosodás természetes következményének tartották, mert az idősebbek körében gyakrabban fordul elő.

Emberi szem.Az egészséges emberi szem rendelkezik a szervezet saját „antioxidáns védelmi rendszerével”, amely csökkenti az oxidatív stresszt.

Ennek részei a sárgafoltban megtalálható lutein és a zeaxantin nevű karotinoidok, az antioxidáns hatású C és E vitaminok, valamint az antioxidáns enzimek alkotórészei a cink és a szelén.

Normális körülmények között a lutein és zeaxantin nevű ásványi anyagok afféle belső napszemüvegként, antioxidánsként, funkcionálnak és kiszűrik a káros sugarakat.

A korral azonban e karotinoidok koncentrációja csökken a szemben. Mindkét nyomelem a táplálékkal kerül a szervezetbe, így helyes étrenddel kell biztosítani ezeket. A napfény okozta makuladegeneráció megelőzésének leghatékonyabb módja, ha már egészen fiatal kortól, és különösen nyáron, napszemüveget viselünk.
A legegyszerűbb módja ennek az, ha szemünket csak mérsékelten tesszük ki az UV-sugárzás káros hatásának.

Már gyermekkorban érdemes elkezdeni a szem épségének védelmét.

A gyermekeket fokozottan éri UV-sugárzás, hiszen idejük nagy részét a szabadban töltik, anélkül, hogy tudatában lennének a veszélynek. A szülők feladata, hogy – kalappal és jó minőségű napszemüveggel – megóvják gyermekeik szemének épségét. A gyermek napszemüvegének kiválasztásakor járjunk el kellő körültekintéssel. Számos napszemüvegnek tűnő modell csak játék, melynek védő hatása nincsen. Mindig ellenőrizzük, hogy megfelel-e a napszemüveg a szabványnak. Saját szemészünk egyéni adottságaink, és igényeink figyelembe vételével adja a legjobb tanácsot, mikor milyen napszemüvegre van szükségünk.

Hogyan kerüljük el az UV sugárzás hatásait?

A legegyszerűbb módja, hogy szemünket ne károsítsa UV sugárzás, ha csak mérsékelten tesszük ki annak.
Erre a három legjobb módszer:

  • Kerüljük a napot. Nyáron a szabadban töltött idő háromnegyede alatt, – de.10 és du.4 óra közt – ha kerüljük a napfényt, jelentősen rövidebb időre tesszük ki magunkat az UV sugárzásnak.
  • Hordjunk kalapot. Egy széles karimájú kalap nem csak a fejünket védi meg a leégéstől, de a szemünket érő UV sugárzást legalább a felére csökkenti.
  • Viseljünk napszemüveget. Egy jó napszemüveg csökkenti a szemet érő UV mennyiséget és a túlzott ragyogást.

A szem védelme.Amikor a napszemüveg már nem csak divat.

Ismerve az UV sugárzás szerepét egyes bőrrákok és szembetegségek kialakulásában, az embereknek védeniük kellene a szemüket, különösen ha fokozott napsugárzásnak vannak kitéve. Ha legalább olyan napsütés van, ami már barnulást vagy leégést okozhat, akkor sapka vagy napszemüveg használata javasolt a szem védelmére.

Azok az emberek, akiket nagy UV-sugárzás ér, különösen azok, akik hosszú időt töltenek a napon vagy hóban erős napfényben, és azok akik mesterséges sugárzások közelében vannak (ívfény vagy szolárium), használjanak szorosan záródó védőszemüveget, vagy napszemüveget, amelyek elnyelik az összes UV-B és UV-A sugárzást, valamint a kék sugárzás nagy részét is.

Napszemüveg.Melyik napszemüveget válasszuk?

Minden megvásárolható napszemüvegnek meg kell felelnie az adott ország szabványának, mely meghatározza, hogy mennyi UV fényt kell a szemüvegnek felfogni. A napszemüvegen egy kis címkén fel kell tüntetni, hogy megfelel a szabványnak, valamint hogy általános vagy speciális célra készült.

Általános cél alatt olyan helyzeteket kell érteni, ahol a szemet nem éri hosszan a napfény. A speciális célra készült darabok olyan emberek számára készülnek, akik erős UV sugárzásnak vannak kitéve, és a maximális védelemre van szükségük, mint pl. a sportolók közül a sízőknek, vagy olyan munkáknál, mint a repülés.

Egy szemész igényei szerint hozzáférhet a gyártók technikai információihoz, hogy a megfelelő napszemüveget ajánlhassa. A napszemüvegeknek testhezállónak kell lenniük, hogy megóvjanak a széleknél érkező sugárzásoktól.

A vásárlóknak adatokkal kell rendelkezniük az egyes napszemüvegek UV- és látható fény elnyelési tulajdonságaikról. Ezért a gyártóknak biztosítani kellene, hogy egyszerű, könnyen érthető módon legyen feltüntetve a napszemüvegeken az UV-B és UV-A elnyelés mértéke, csakúgy, mint a kék és egyéb látható fény elnyelésének a mértéke.

Forrás: erg.bme.hu, hazipatika.com, vital.hu,
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: