Az influenza

Az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség. A kórokozók emlősöket (pl. ember, sertés, ló) és madarakat (pl. vadkacsa) képesek megfertőzni. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen időseknél, súlyos szövődmények léphetnek fel.

Influenza.Tünetek:
A betegség tünetei a fertőződést követően 1–3 nappal hirtelen kezdődnek: láz, hidegrázás, elesettség, étvágytalanság, izomfájdalom, fejfájás, szédülés. Később torokfájás és száraz köhögés is megjelenik. A láz 1–5 nap alatt megszűnik, majd napok–hetek múlva a többi tünet is elmúlik.

Szövődményként előfordulhat felső és alsó légúti gyulladás, tüdőgyulladás (mely időseknél és immunhiányos állapotúaknál gyakran halálos) és szívizomgyulladás (– ez szintén halálhoz vezethet).

A 2009-es pandémiát okozó H1N1 influenzavírus-törzs különösen veszélyezteti a terhes nőket: több, egyébként egészséges kismamának okozott halálos tüdőgyulladást.

Influenzában csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal szemben, így gyakran lépnek fel egyidejűleg bakteriális fertőzések is (pl. Streptococcus, Staphylococcus, Haemophilus influenzae).

Az influenza hasonló módon kezdődik, mint más légúti megbetegedések. Lehetőség van azonban elkülöníteni az influenzát a közönséges meghűléses náthától, megfázástól, még ha szezon idején ezt nehéz is megtenni.
Az influenza tünetei jellegzetesek és hirtelen jelentkeznek. A legjellemzőbb a fertőzést követően 1-2 napon belül hirtelen jelentkező (39-40°C) magas láza, amely együtt jár(hat) levertséggel, izomfájdalommal, fejfájással és rossz közérzettel. Tünetek között jelentkezhet még a hányinger, a torokfájás és a köhögés.

A fent felsorolt tünetek néhány naptól akár 10 napig is fennállhatnak, orvosok szerint azonban a légutak gyógyulása akár 8-10 hetet is igénybe vehet. Az influenzás tünetek járványonként és vírustörzsenként változhatnak, de a magas láz, izomfájdalom szinte kivétel nélkül jelentkezik.

Influenza.Okok:

A klasszikus világjárványok kórokozói közül az influenzavírusok A és B típusai maradtak azok, amelyek változatlanul évről-évre a legnagyobb számú megbetegedést okozzák.

Az A típuson belül a szerkezeti adottságokból és állatvilági elterjedtségéből eredően olyan altípusok keletkezhetnek, melyek a 20 millió ember halálával járó 1918/19 évi spanyolnáthához hasonló világjárványt is képesek kiváltani.

Mind az A, mind a B típusú influenza vírusrészecskék (virionok) fertőző- és kórokozó-képességét alapvetően a felületükön elhelyezkedő H és N jelű fehérjék (antigének) határozzák meg.

Az általuk kiváltott immunreakciók képesek a fertőzés megakadályozására. Ezeknek a fehérjéknek a szerkezete nem stabil. Éppen a fertőzések folyamán kialakuló immunreakciók sorozatos behatása eredményeként csak azok a virionok maradnak fertőzőképesek és tudnak terjedni, amelyek felületén genetikai változások révén némileg módosult szerkezetű antigének keletkeznek.

Ebből ered az influenza A és B vírusok állandó változása és ennek következménye, hogy egy adott évben átvészelt influenzafertőzés vagy védőoltás eredményeként kialakuló immunitás nem véd a fertőzésektől a következő években. Az állandó kisfokú változékonyság mellett az influenza A vírus felületi antigénjei teljesen ki is cserélődhetnek az emberi és állati influenza A vírusokkal történő kettősfertőzések kapcsán.

Az ilyen genetikai kölcsönhatás eredményeként alakult ki az influenza A vírusnak az az altípusa, mely a fentebb említett spanyolnátha kórokozója volt, és azok az altípusok, melyek jelenleg is emberi megbetegedéseket okoznak (H3N2 és H1N1 altípusok). Az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan az influenzavírusok is a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén terjednek (cseppfertőzés).

Az egyéb légúti fertőzésektől azonban az influenzafertőzések általában eltérnek a terjedés gyorsaságában. Közösségek (pl. iskolák, munkahelyek, szociális otthonok) tagjainak többsége eshet ágynak egyik napról a másikra az influenza következtében. Helyi járványok néhány nap alatt kialakulhatnak. Országos járványok hazánkban általában januárban vagy februárban kezdődnek, és 8-10 hétig tartanak.

Influenza.Az influenza kezelése:

Az influenza egy vírusos megbetegedés, ezért az antibiotikumok alkalmazása hatástalan ellene.
Bakteriális felülfertőződés esetén alkalmazzák az antibiotikumokat influenza (jellegű) tünetek esetén.

Ha megbetegedtünk, forduljunk orvoshoz, ez az egyik legfontosabb dolog! A fertőzésnek súlyos szövődményei lehetnek!
Mindezek ellenére a betegek leggyakrabban maguktól meggyógyulnak, javasolt az ágynyugalom illetve sok folyadék fogyasztása! A tüneteket enyhíthetjük gyógyszerekkel, orrcseppekkel, továbbá a boltban kapható megfázásra való tasakos készítményekkel. Ez utóbbiak segítségre lehetnek a lázcsillapításnál is, ám ügyeljünk arra, hogy gyereknek csak a nekik szánt fajtát adjuk!

Szelíd gyógymódok:

Kakukkfű ; Köhögéscsillapításra
Két teáskanál szárított kakukkfüvet forrázz le egy csésze vízzel, öt percig hagyd állni lefedve, majd szűrd le. Köhögés, hörghurut vagy szamárköhögés esetén igyál naponta többször egy csészével – minél forróbban.

Hársfa; Izzasztókúrához
Két evőkanál szárított hársfavirágot forrázz le fél liter forró vízzel, hagyd állni tíz percig, majd szűrd le. Nátha, köhögés és láz esetén naponta többször igyál belőle, olyan forrón, ahogy csak bírod – minél gyorsabban. Ezután bújj a paplan alá, és maradj betakarózva addig, míg tart az izzadás.

Az influenza megelőzése:

Természetesen a betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni.
Az influenza megelőzésére mint tudjuk létezik a sokak által kritikával illetett influenza elleni védőoltás.
Azonban azt mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy beadatja-e magának vagy sem. A védőoltás beadatásával szakemberek szerint az influenza vírusos fertőzéseket jó eséllyel elkerülhetjük.

Az oltás egy legyengített, elölt vírust tartalmaz annak a vírusnak az A és B altípusából, amelyik az adott évben a legelterjedtebb. Ez a “vírusrészecske” felkészíti az immunrendszert a védekezésre. Az oltás a gyengébb immunrendszerűeknek különösen ajánlott, így az időseknek, gyermekeknek. (Szövődmények kialakulásának kockázata miatt.)

Mindenképpen leszögezhetjük, hogy a józan ítélőképességünkre hagyatkozva dönthetünk az oltás beadatásáról, alapos megfontolás mellett.

Tekintettel arra, hogy az influenza emberek között cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, a fertőzés jó eséllyel megelőzhető gyakori kézmosással, az alapvető higiénia betartásával. Lehetőség szerint kerüljük a túlzsúfolt helyeket, ám legyünk a szabadban sokat, rétegesen öltözködve!

Forrás: wikipedia.org, megfazas.info., hazipatika.com
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: