Amit érdemes tudni – A korpás fejbőr

Egészséges haj.

Minden ember azt szeretné, ha haja gyönyörű, fényes és egészséges kinézetű lenne. De néha sajnos még a legápoltabb hajnál is előfordul az a bizonyos kicsi kellemetlenség, ami megzavarhatja a tökéletes összhangot.

Igen, a hajas fejbőr korpásodásáról van szó.
Akiknek ismerős ez a probléma azok tudhatják, hogy néha elég nehéz ettől a makacs jelenségtől megszabadulni. Bizonyos, hogy számos erre a célra kifejlesztett sampon kipróbálásán vannak már túl, és több-kevesebb sikert könyvelhetnek el e téren.

De mi is igazából ez a jelenség, és mitől alakul ki egyes embereknél, és miért van az, hogy vannak emberek, akik csak a hírét ismerik?

A hajas fejbőr elöregedett, elhalt hámsejtjeit folyamatosan újak váltják fel. Abban az esetben ha a bőr hámlásnak ritmusa normális, és nem alakul ki túlzott sejtelhalás, ez a hámlás észrevétlen.

Korpásodás esetén a hajas fejbőrön gyulladás alakul ki, amely meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, így szemmel láthatóvá válik a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén a korpának nevezett levált szaruréteg.

A korpásodás oka a Pityrosporum ovale nevű gomba, amely a korpás hajúak fejbőrén igen nagy számban található meg. Ez a gomba egyébként minden ember fejbőrén igen nagy számban megtalálható, ám normális körülmények között teljesen ártalmatlan. A gond akkor kezdődik, ha a gomba elszaporodik, s ennek következtében kezdődik el a már fent említett gyulladásos folyamat.

Korpás haj.

Az ilyen fejbőr nagyon gyakran viszket, önkéntelen fejvakarásra sarkalva ezzel az érintett egyént, és emellett a ruhára hulló korpa látványa sem éppen a legesztétikusabb.

A korpának két típusáról beszélhetünk:

 • Száraz korpásodás
 • Zsíros korpásodás

Száraz korpásodás során a kiváltó okok között szerepelhet:

 • a fejbőr megfázása
 • helytelen táplálkozás
 • vitaminhiány
 • kevés folyadékbevitel
 • leromlott immunrendszer
 • vegyi anyagok túlzott használata
 • stressz

Ennél a fajta korpásodásnál a faggyútermelés nem kórós, a fejbőr nem zsíros, így a korpa nem tapad a hajhoz.

Zsíros korpásodás kiváltó okai lehetnek:

 • örökletes
 • hormonális problémák

Itt a fokozott faggyútermelés miatt a leváló hámsejtek összetapadnak és nehezen távolíthatók el a fejbőrről. Ezt a típusú korpásodást szaknyelven seborrhoea capitisnek nevezik.

Hogyan kezelhető?

Egészséges haj</ul> <p>.Ha zsíros korpásodásról van szó, megfelelő samponokkal gátolni tudjuk a gombák szaporodását. De mivel ezek a gombák a normál hajas fejbőr állandó szereplői így véglegesen nem tudunk tőlük megszabadulni.
Ebben az esetben nagyon jó hatással van a fejbőrre a kénes tartalmú samponnal való hajmosás, illetve szalicilsavat és ként tartalmazó olaj éjszakára történő, pakolás formájában való alkalmazása.

Száraz korpásodás esetén fontos a hajmosások közötti legalább 2-3 nap szünet kihagyása, hogy a fejbőr természetes védelme újból kialakulhasson, amit a samponnal legyengítünk.

Száraz korpa esetén érdemes felfedeznünk, a kiváltó okot, így gyorsabban eljuthatunk a probléma megszüntetéshez.

Természetes segítők:

Csalánsampon:
A csalán levele kitűnő hatással van a korpás hajra. Szabályozza a fejbőr zsírtermelését, így a zsíros hajra is alkalmazható, mindemellett a haj hullását is megakadályozza.

Borsmenta hajvíz:
Minden típusra ajánlható. Nyugtatja, tisztítja a viszkető fejbőrt, és serkenti a vérkeringést.

1 csésze gyümölcsecet, 2 csésze víz,  1 marék szárított borsmenta

Összeöntjük a hozzávalókat, lassú lángon kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Hajmosás után a nedves fejbőrbe dörzsöljük. Nem igényel öblítést.

Számos gyógynövény főzetét használhatjuk, ki-ki maga eldöntheti, hogy mi az, ami számára a legmegfelelőbb. Ilyen segítség lehet ebben az esetben még a zsája, kamillavirág, oroszlánszájvirág, búzavirág.

Természetesen, ha szükségét érezzük akár naponta is moshatunk hajat, figyelembe véve a száraz korpásodásnál leírtakat, de ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a sampont erősen hígítva használjuk! Az öblítő víz ne legyen forró, és ne használjuk forró hajszárítót sem, mert ez nem kedvez a hajszálaknak. A nedves haj nagyon érzékeny, ezért kerüljük az erős dörzsölését, és éles fogú fésűk használatát.

Bárhogy is küzdjünk a már meglévő korpa ellen, a legjobb csodaszer mindenkinek más és más lehet, van akinek az a sampon másnak viszont egy másik fog enyhülést hozni problémájára. Próbáljunk ki több megoldást, és biztos megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet!

Forrás: webbeteg.hu, medicinfo.hu, vital.hu,
Kép: internet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: