Amikor az időjárás okoz fejfájást

Napjainkban eléggé megszokottá váltak a szélsőséges időjárási körülmények. Hirtelen jött hidegfrontok, aztán pedig egy gyorsan érkező melegfronti hatások váltakozása. Szervezetünk nem mindig képes a gyors ingadozások által okozott változásokhoz való alkalmazkodásra. Még egy egészséges ember szervezetét is igénybe veheti, nemhogy egy rendszeres fejfájási panaszokkal élő emberét.

Fejfájás.

Nagyon sok ember érzékeny az időjárás változásaira, esetükben igen gyakori panasz a fejfájás.
A hőmérséklet hirtelen változásai (meleg és hideg légtömegek gyors cserélődése) jelenti a biológiailag kritikus fázist. A szervezetünk ugyanis a hőmérséklet-, a légnyomás- és a páratartalom változásaihoz csak lassan képes alkalmazkodni.

Az időjárás-változás a migrén kiváltója is lehet

Az időjárásfüggő fejfájás hátterében valószínűleg az agyat ellátó vérerek szabályozási mechanizmusának problémája áll. Amennyiben az érfalak izomzata nem tud alkalmazkodni, és feszült állapotban marad, jelentkezik a fejfájás.

Azok a migrénes betegek, akiknél a migrénes roham kiváltója az időjárás változása, ilyen alkalmakkor, akár több napos ágynyugalomra is kényszerülhetnek.

Mit tehet az időjárási körülmények okozta fejfájás ellen?

A feszítő fejfájás megszüntetését segítheti a friss levegőn tett séta, illetve szükség esetén fájdalomcsillapítót is bevehet. Indokolatlanul ne szedjen gyógyszert, mivel hozzászokhat, és később nem lesz hatásos.

akupresszúrás pontok - fejfájás.Segíthet az akupresszúrás pontok hüvelyk-, mutató- vagy középső ujjal történő enyhe nyomása vagy körkörös masszírozása.

Akupresszúrás pontok találhatók a halántékon, a nyakszirtcsont alatt a haj vonalánál, és a homlokon.

Nyugodt körülmények között, ellazult állapotban végezze az akupresszúrát, és csak addig, amíg kellemesnek érzi.

Vegye be időben a gyógyszert!

Migrénes páciensek esetében a korai reakció kulcsfontosságú, mivel hatékony fájdalomcsillapítás csak akkor érhető el, ha a roham kezdetén és az előírásnak megfelelően veszik be a gyógyszert.

Amennyiben más szerek nem váltak be, illetve nagyon erős a migrénes roham, akkor triptán hatóanyagú gyógyszer (ezek különböző gyógyszerformákban kaphatók a gyógyszertárakban) alkalmazható.

Mivel a triptán igen erős szer, nem alkalmazhatják terhes nők, szoptató anyukák, ischaemiás szívbetegségben szenvedők, továbbá nem szedhető máj- és vesefunkció-zavarok, kezeletlen magas vérnyomás és Raynaud-szindróma fennállása esetén, sem agyvérzés után.

A sport edzi az ereket

Az időjárás-változás okozta fejfájás kockázatának csökkentése érdekében, az időjárással szembeni egyéni alkalmazkodóképességet kell javítani. Ennek érdekében ajánlott sokat tartózkodni friss levegőn.
A kitartást fejlesztő sportok, mint például a gyaloglás, kerékpározás, hosszútávfutás fejlesztik az alkalmazkodóképességet.

A váltózuhany is edzi az ereket, így azok „megtanulnak” gyorsan reagálni a hőmérséklet változásaira. Ha a migrén előjeleit észleli, minden erős inger kerülendő, ennél fogva ilyenkor a szaunázás is tilos!

Hatásos és gyors segítség lehet a fejfájás enyhítésére, amikor még nincs erősebb tünete, a gyorsan elkészíthető gyömbértea. A fűszerként kapható gyömbérporból az erősségnek megfelelő mennyiséget feloldjuk meleg vagy akár hideg vízben és így isszuk meg. Fél liter teához kb. 1/4 csapott teáskanálnyi port keverhetünk, de lehet kísérletezni vele kinek mi a hatásosabb mennyiség.

Forrás: fajdalomportal.hu
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: