A visszér

Szexi lábak.

Lábunk egészségét veszélyeztető betegségről akkor beszélhetünk, ha a vér áramlása nem megfelelően történik a láb ereiben lévő billentyűk helytelen záródása miatt. Ezt a betegség tünetet a láb visszerességének nevezzük.

Ilyenkor a vér visszafelé áramlik a gyűjtőerekbe, ami az érfal kóros kitágulásához, majd a visszaáramlott vér pangásához vezet.

A visszerek kialakulásáért – az örökletes hajlam mellett – felelőssé tehető a súlyfelesleg és a mozgáshiány is.

A visszeres lábpanaszok a kórós elváltozás kezdeti stádiumában még „csak” kellemetlen érzés, viszketés, vádlifeszülés, éjszakai lábikragörcsök formájában jelentkeznek, ekkor még sokan elviselhetőnek gondolják a tüneteket, és nem fordulnak panaszaikkal orvoshoz.

Soha ne várjuk meg, míg panaszaink súlyosbodnak! Ugyanis kezdeti stádiumban elkezdett kezelés mellett megelőzhető annak súlyosbodása és a szövődmények kialakulása.

A visszértágulat tünetei

Kitágult, kanyargós vénák rendszerint a lábakon.
Fájdalmak, görcsök, elnehezültségérzet a lábakban, főleg állás közben.
A visszértágulatok melletti bőrfelszín sötétebbé válása.
A térdek, lábfejek duzzanata.
Éjszakai lábgörcsök.

A visszértágulat esetleges komplikációi

A beteg vénaszakaszok kifejezettebb sérülékenysége és az ebből fakadó vérzések.
Vérrögképződés, trombózis, trombophlebitis (a vénák falának gyulladásával kísért vérrögképződés).
Ekcéma, komoly mértékű viszketéssel.
A térdek, bokák ödémásodása.
Lábszárfekély.

A visszértágulat kiváltó okai

A vénabillentyűk öröklött elégtelensége, melynek következtében a vér egy része nem a szív felé, hanem a lábfej irányába folyik vissza, ill. az illető vénákban torlódik, melyek gyenge izomzatuk révén e nyomásnak nem tudnak ellenállni és kitágulnak, ill. kanyargóssá válnak.

Normális körülmények között a vér szív felé áramlását a lábizmok pumpa hatású működése segíti, míg a billentyűk megakadályozzák a vér visszafolyását. A túl sok ülés/fekvés, ill. mozgásszegény életmód az izmok ezen pumpafunkcióját erősen korlátozza.

További kockázati tényezőt jelent a magas testalkat, az elhízás és a rostszegény táplálkozás.

Mit tehetünk ellene?

Pihenéskor polcoljuk fel a lábunkat, elősegítve ezzel a vér áramlását.
Ülőmunka végzésekor lehetőség szerint gyakran mozgassuk át lábainkat!
Fontos a rendszeres mozgás, és az ideális testsúly megtartása.
Kerüljük a hosszú egyhelyben való állást! Amennyiben elkerülhetetlen, mozgassuk meg sokszor lábainkat.
Ne tegyük keresztbe a lábunkat, ekkor ugyanis a térdhajlatban gátoljuk a vénás áramlást és a lábszár vénáiban növeljük a nyomást.
Megelőzés képen, használhatunk kifejezetten erre a célra kifejlesztett gyógyhatású készítményeket!

Táplálkozásunk legyen rostdús, kerüljük a székrekedést, amely nem csak az aranyerek, de a láb visszereinek kialakulását is elősegíti a hasűri visszaáramlás zavara miatt.

A kialakult visszereket injekcióval, lézer terápiával, különböző fényterápiákkal, gyógyszeres kezeléssel és műtéttel lehet visszaszorítani. Műtét akkor javasolt, ha a tágult vénák nagyok, begyulladnak, panaszokat okoznak. Ilyenkor azonban a tágult véna kihúzása csak rövidebb ideig oldja meg a problémát, ezért korrekt megoldást a láb fő felületes vénájának kihúzása jelenti.

A visszérről azonban érdemes tudni, hogy ha egyszer már volt ezzel problémád, nagy eséllyel bukkanhat fel újra életed során. Ezért nagyon fontos a megelőzés és a rendszeres karbantartás.

Erotikus női láb.

Minden nő szeretné, ha lábai mindig szépek és az ellenkező nem számára igazán vonzó látványt nyújtanának. Szeretnének a jó idő beköszöntével csinos ruhákat hordani, de ha esztétikailag zavaró kellemetlen látvány tárul saját szemük elé, ezt már nem tudják felhőtlenül megtenni. Ugyan ki szeretné takargatni és rejtegetni lábait?

Mivel sajnos a nők fokozottan veszélyeztetettek, mert a fogamzásgátlókban található hormonok, de még inkább a terhesség alatti változások következtében könnyen kialakulhat a betegség, éppen ezért érdemes fokozottabban ügyelniük a megelőzésre. Az időben elkezdett kezelés mindenképpen eredményes, így nem lesz ok a szégyenkezésre.

A visszeres panaszok lelki okaként érdemes a belső magatartásra jellemző görcsösséget, egy adott álláspontban való merevséget, valamint a rugalmasságunk elvesztését megvizsgálnunk.

Ha hiányzik a belső nyugalmunk, mert nem vagyunk képesek vállalni az élet valamely feladatát, elutasítunk egy adott helyzetet, így a vénabillentyűk elernyedése, vénás pangás áll elő.

Érdemes megvizsgálnunk magunkban, hogy mi lehet az a szituáció, amit elutasítunk magunkban ahelyett, hogy körültekintően kezelnénk.
Törekednünk kell a belső viszonyulásunkon való változtatásra a számunkra zavaró dolgokkal szemben, hogy más megvilágításban lássuk őket.

Ha megtaláljuk magunkban a számunkra megfelelő megoldást, és rugalmasan tudunk alkalmazkodni bizonyos dolgokhoz, testünk is újból alkalmazkodó képessé válik. A rugalmasság megnövekedésével a visszerek is fokozatosan eltűnnek.

Forrás: egeszsegkalauz.hu, vitaminsziget.com
Kép: megaron42.deviantart.com, fruitpunch1.deviantart.com, twittey.deviantart.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: